HomeHL-TOPΣτα Χανιά οι 187 μετανάστες που διασώθηκαν από Αγία Γαλήνη και Γαύδο

Στα Χανιά οι 187 μετανάστες που διασώθηκαν από Αγία Γαλήνη και Γαύδο

Μετανάστες στην Παλαιόχωρα: Βρέθηκαν οι διακινητές – Δύο συλλήψεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ανοιχτό πάρκινγκ και τον αύλειο χώρο του λιμεναρχείου και του τελωνείου στο λιμάνι της Σούδας μεταφέρθηκαν οι μετανάστες που διασώθηκαν χθες βράδυ από την Αγία Γαλήνη και σήμερα στην παραλία της Τρυπητής. Πρόκειται συνολικά για 187 ανθρώπους, όπως αναφέρουν οι φορείς, όλοι τους πολύ ταλαιπωρημένοι, οι οποίοι προσπαθούν να ξεκουραστούν.

Στα Χανιά υπάρχει έντονος προβληματισμός των αρχών και της αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι υπάρχει κορεσμός στα σημεία φιλοξενίας, αφού δεκάδες μετανάστες φιλοξενούνται και στις κατασκηνώσεις του Καλαθά. Ερυθρός Σταυρός, νοσηλευτές και υγειονομικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους χώρους φιλοξενίας, έχουν διαθέσει τροφή, χυμούς και νερά, καταγράφουν και παρέχουν ιατρική φροντίδα σε όσους χρειάζονται.

Μετανάστες στην Παλαιόχωρα: Βρέθηκαν οι διακινητές – Δύο συλλήψεις

Στη σύλληψη δύο ατόμων ως τους διακινητές των μεταναστών που εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Παλιόχωρα, προχώρησαν οι λιμενικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι άνδρες του λιμενικού σώματος κατά τη διάρκεια των καταθέσεων που έλαβαν από τους μετανάστες διαπίστωσαν πως οι δύο άνδρες, 26 και 22 χρονών, ήταν οι διακινητές και είναι πλέον αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Προβληματισμός των Αρχών και της αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι υπάρχει κορεσμός στα σημεία φιλοξενίας στα Χανιά

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, «υπάρχει έντονη ανησυχία για το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες φτάνουν στη Γαύδο και στα παράλια της Κρήτης. Ο νομός Χανίων δεν είναι έτοιμος για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες δημιουργούν ντόμινο προβλημάτων, τόσο φιλοξενίας και φυσικά οικονομικών αναγκών που δημιουργούνται. Ο εισαγγελέας είπε πως όταν μετανάστες εντοπίζονται σε θαλάσσια περιοχή που ανήκει στα όρια ενός νομού, άσχετα από το που αποβιβάζονται από το Λιμενικό, να οδηγούνται σε δομές του νομού που εντοπίστηκαν. Έτσι λοιπόν και οι μετανάστες της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου βρίσκονται στα Χανιά. Όλοι είναι οικονομικοί μετανάστες από Αίγυπτο, Πακιστάν και Μπαγκλαντές» και όπως συμπλήρωσε «ανάμεσα τους κάποια ανήλικα παιδιά». Η κ. Ζερβουδάκη μίλησε για την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας ότι «εμείς θα σταθούμε στο ύψος μας, αλλά χρειάζεται η βοήθεια από την επίσημη Πολιτεία για να αντέξουμε τις αυξημένες ροές μεταναστών».

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον οποίο ανήκει το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, «τους υποδεχόμαστε στο Ρέθυμνο και μετά υπάρχει μέριμνα να μεταφέρονται στο Παλιό Λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Εκεί είναι δική μας υποχρέωση να τους περιθάλπουμε, να τους σιτίζουμε, να τους προσέχουμε μέχρι να αναλάβει η επίσημη Πολιτεία την μεταφορά τους. Δυστυχώς, δεν προβλέπεται κάποια οικονομική ενίσχυση για τα χρήματα που χρειάζονται να δαπανηθούν για τους ανθρώπους αυτούς. Φυσικά λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο πέρα από το να τους φερθούμε φιλόξενα και ανθρώπινα. Καλύτερα να κόψουμε από κάπου αλλού παρά να τους εγκαταλείψουμε. Είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι».
Με πληροφορίες από το protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση