HomeHL-9Eoρτολόγιο: Τι σημαίνει το Σάββατο των Ψυχών

Eoρτολόγιο: Τι σημαίνει το Σάββατο των Ψυχών

Ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τη χριστιανική παράδοση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα δεν είναι τόσο συχνά, όμως ξημέρωσε μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τη Χριστιανοσύνη, αφού γιορτάζεται το ένα από τα δύο Σάββατα των Ψυχών. Η καθιέρωση του Ψυχοσάββατου είναι μια υπόμνηση ότι το σώμα θα αναστηθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Με βάση την αρχαία δοξασία ότι οι νεκροί έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν και να προλέγουν το μέλλον, το Ψυχοσάββατο είχε συνδυαστεί από παλιά με μαντικές λαϊκές δοξασίες όπου οι ανύπαντρες νέες έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων, πιστεύοντας ότι θα δουν στο όνειρο τους τον άντρα που θα παντρευτούν.

Τα Ψυχοσάββατα στην εκκλησιαστική μας παράδοση υπάρχουν δύο.

Το ένα είναι το Σάββατο προ των Απόκρεω (9 Μαρτίου 2024) και το δεύτερο, το Σάββατο προ της Πεντηκοστής (22 Ιουνίου 2024).

Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση