HomeHL-9Μπήκε σε καλό δρόμο του έργο του αναβατορίου στο Δικταίο Άντρο

Μπήκε σε καλό δρόμο του έργο του αναβατορίου στο Δικταίο Άντρο

H εγκατάσταση αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο του Δικταίου Άντρου αποτελεί μέρος του έργου της συνολικής παρέμβασης, με προϋπολογισμό 15,3 εκατομμύρια ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της εγκατάστασης αναβατορίου στο Δικταίο Άντρο είχε ως ζητούμενο η σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρεία της  Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργου Αθανασάκη και των στελεχών της εταιρείας Δαίδαλος ΑΕ, όπως βεβαίως και τοπικά του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από το Δήμο Οροπεδίου συμμετείχαν ακόμα ο Αντιδήμαρχος Υποδομών Ανάπτυξης Πολιτισμού Τουρισμού και Αθλητισμού Μάνος Περισυνάκης και ο ειδικός Σύμβουλος Μανόλης Χρονάκης.

syskepsi-dikteo-2

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης η κ. Μενδώνη, το αναβατόριο που θα εξυπηρετεί ΑΜΕΑ, κι όχι μόνο, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελεί έργο που βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κι αυτό γιατί πέρα από την κοινωνική του σημασία-αφού θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο Δικταίο Άντρο όχι μόνο στους συνανθρώπους μας με αναπηρία αλλά και σε όλους όσους έχουν δυσκολία ανάβασης, όπως ηλικιωμένοι, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, ζευγάρια με καρότσια κτλ-είναι ένα έργο με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία για το Λασίθι.

Σύμφωνα με την Υπουργό, το Δικταίο Άντρο και το ίδιο το Οροπέδιο Λασιθίου ανήκουν πλέον τους προορισμούς που εξυπηρετούν τη λεγόμενη «Ασημένια Οικονομία», η οποία βασίζεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Επομένως για εμάς, πρόσθεσε η κ. Μενδώνη, «έχει ιδιαίτερη σημασία το έργο αυτό να υλοποιηθεί εγκαίρως μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης».

Στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης υπογράφηκαν πρόσθετες  προγραμματικές συμβάσεις που θα επιτρέψουν την ταχύτερη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

syskepsi-dikteo-3

Να σημειώσουμε πως η εγκατάσταση αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο του Δικταίου Άντρου αποτελεί μέρος του έργου της συνολικής παρέμβασης,με προϋπολογισμό 15,3 εκατομμύρια ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον η ανάπλαση της πλατείας Ευρώπης με δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης καθώς και η αποκατάσταση των μονοπατιών που συνδέουν την πλατεία Ευρώπης με το σπήλαιο, η βραχοστερέωση στα εξωτερικά πρανή και στο εσωτερικό του Δικταίου, εργασίες επισκευής της διαδρομής περιήγησης και δημιουργία πλατωμάτων θέασης και τέλος αντικατάσταση της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης φωτισμού.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Υπουργό Πολιτισμού για τη θέρμη με την οποία έχει αγκαλιάσει το έργο στο Δικταίο Άντρο. Δηλώνει δε από τη μεριά του πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην χαθεί ούτε μια ημέρα από το στόχο που έχει τεθεί ώστε πολύ γρήγορα να αποκτήσει στο στολίδι του Οροπεδίου, το σπήλαιο του Δικταίου, το αναβατόριο που θα απογειώσει την επισκεψιμότητα του.

Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασάκης πρόκειται για ένα έργο που κινδύνευσε με απένταξη λόγω αδράνειας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και τώρα μπαίνει σε ορθό δρόμο αφού ο Δήμος Οροπεδίου θα αγωνιστεί για να πάρει σάρκα και οστά στην πράξη.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση