HomePost ItΛαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό 2024 του Δήμου Ηρακλείου

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό 2024 του Δήμου Ηρακλείου

«Αρνητικό πρόσημο για τον λαό που πληρώνει το μάρμαρο και βάζει συνέχεια το χέρι στη τσέπη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πρώτες 100 μέρες της νέας δημοτικής αρχής ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση του προϋπολογισμού στον οποίο αποτυπώνεται η συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, τοπικού και κεντρικού κράτους, με ακρίβεια δεκαδικού. Πολιτική που στηρίζεται στην αφαίμαξη του εισοδήματος του λαού με αυξήσεις σε φόρους, δημοτικά τέλη, τέλη σε λαϊκές αγορές με τελευταία την εξαγγελία για αύξηση στα τροφεία των παιδικών σταθμών!

Μια πολιτική που, όπως και ο προϋπολογισμός, έχει πρόσημο.

Αρνητικό πρόσημο για τον λαό που πληρώνει το μάρμαρο και βάζει συνέχεια το χέρι στη τσέπη, μέσω της φορολογίας προς το κεντρικό κράτος -το 95% της οποίας προέρχεται από το λαό- και προς το δήμο (με εισπραξιμότητα κοντά στο 100%) για καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση, αποχέτευση, πολιτισμό, αθλητισμό, παιδικούς σταθμούς, πάρκινγκ κλπ! και νέες αυξήσεις για το 2024 γύρω στο 50%! Ταυτόχρονα, κοντά στα 40 εκατ από θεσμοθετημένους πόρους που δικαιούται ο Δήμος Ηρακλείου επιπλέον για κάθε χρόνο, δεν αποδίδονται από το κράτος, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,5 φορά το δάνειο που φόρτωσε η νέα δημοτική αρχή στους Ηρακλειώτες για την επόμενη 20ετία!

Η δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, κάνοντας πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησαν -και στελέχη των οποίων βρίσκονται σε όλους τους άλλους συνδυασμούς- δεν μπήκε καν στον κόπο να υπολογίσει, να ενημερώσει τους ηρακλειώτες και να διεκδικήσει τα λεφτά που έχουν ήδη πληρώσει οι δημότες.

Για το τοπικό κράτος, διεκδίκηση είναι η εξασφάλιση κονδυλίων από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που κατά κύριο λόγο στηρίζονται στο δανεισμό, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι επιλεκτικά και στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, ιδιαίτερα τώρα του «πράσινου και ψηφιακού» κεφαλαίου, μέσω και του νέου υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συχνά καμία σχέση δεν έχουν με την ιεράρχηση των αναγκών του λαού.

Η ανάγκη για δημόσια και δωρεάν υγεία και φάρμακο έρχεται σε αντίθεση με την λύσσα του κεφαλαίου για κερδοφορία και στον τομέα αυτό, με τις τραγικές συνέπειες και στα 2 νοσοκομεία της πόλης μας. Η ανάγκη για δημόσια και δωρεάν παιδεία όλων των βαθμίδων, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση της που οι υπόλοιποι συνδυασμοί δεν τόλμησαν να καταδικάσουν, βάζοντας και με αυτό τον τρόπο πλάτη στην κυβερνητική πολιτική!

Η αντίθεση αυτή φαίνεται και μέσα από τον προϋπολογισμό του δήμου που προωθεί «την ανάπτυξη, την έξυπνη και βιώσιμη πόλη» χωρίς να βάζει σε 1η προτεραιότητα έργα και ανάγκες δημοτών:

  • Έργα υποδομών για την πολιτική προστασία, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, με μόνο το 0,3% του προϋπολογισμού κι αυτά όχι για πρόληψη αλλά για «επείγουσες εργασίες» (!!!) (κατεδαφίσεις, αποκαταστάσεις ζημιών) που προέκυψαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021 και εκ των υστέρων καταγραφές ζημιών!
  • Έργα που αφορούν την σχολική στέγη σχεδόν ανύπαρκτα παρά τις τεράστιες ελλείψεις. Πόσες τάξεις θα συνεχίσουν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και διάλειμμα σε μισές αυλές;
  • Την ίδρυση νέων παιδικών σταθμών με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Φέτος πόσα παιδιά θα μείνουν πάλι εκτός δημόσιων παιδικών και βρεφικών σταθμών με βάση τον παιδικό πληθυσμό και όχι τις αιτήσεις;
  • Διασφάλιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, με τα αναγκαία έργα ώστε να εξασφαλίζεται φτηνό, υψηλής ποιότητας νερό ύδρευσης και άρδευσης και όχι να μένει το μισό Ηράκλειο χωρίς νερό για μέρες και να φεύγουν χιλιάδες ευρώ από το λαϊκό εισόδημα σε ιδιωτικές εταιρείες νερού.
  • Αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες και των εργασιακών συνθηκών και όρων στους ίδιους τους εργαζόμενους του. Η σημερινή δημοτική αρχή, στην ίδια ρότα με όλες τις δημοτικές αρχές διαχρονικά, αποδέχεται και αξιοποιεί το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που εξασφάλισε το κράτος στους εργοδότες (ολιγόμηνες συμβάσεις και συνεχής ομηρία, συμβάσεις μειωμένου ωραρίου, υποστελέχωση που οδηγεί σε εντατικοποίηση και επικινδυνότητα, ΜΑΠ που δεν δίνονται στην ώρα τους, δεκάδες εργατικά ατυχήματα έως και θανατηφόρα, μη αναγνώριση προϋπηρεσίας σε κατηγορίες εργαζομένων, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα στις δημοτικές εταιρίες).

Όμως αυτή η πολιτική έχει και θετικό πρόσημο για κάποιους, μιας και οι εφοπλιστές χαίρουν εθελοντικής φορολογίας, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτήθηκαν χοντρά στην πανδημία, στην κρίση οι τράπεζες διασώθηκαν με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αλλά οι εργαζόμενοι τώρα στερούνται την αναγνώριση προϋπηρεσίας των ετών 2012 με 2023. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι εξοπλισμοί για χάρη του ΝΑΤΟ και των ευρωπαίων «συμμάχων» που εμπλέκουν ενεργά την χώρα και ιδιαίτερα το νησί μας σε πολέμους όπως στην Ουκρανία και στη σφαγή στην Παλαιστίνη.

Τα ξενοδοχεία στα όρια του δήμου, πληρώνουν για τα δωμάτια τους όσα και ο μεροκαματιάρης ή ο άνεργος για το σπίτι του (χρεώνονται με οικιακό συντελεστή δημοτικών τελών!). Παραμένουν τα μεγάλα ανείσπρακτα χρέη προς το δήμο των ανώνυμων εταιριών για παρελθόντα έτη. Προβλέπονται για το 2024 πάνω από 600.000 € δαπάνη για τουριστική προβολή, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων, προβλέπεται μόλις 150.000 €.

Αυτή είναι η στήριξη που προσφέρουν η δημοτική αρχή και οι υπόλοιποι συνδυασμοί στο κεφάλαιο και εκεί εμφανίζεται η ξεκάθαρη πολιτική σύμπλευση όλων πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές, με την διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.

Απέναντι σε αυτή στέκεται το εργατικό λαϊκό κίνημα. Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας απαντάει ΟΙ ΖΩΕΣ μας και το κάνει πράξη μέσα από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα όπως και στην πόλη μας, με τους καθημερινούς συλλογικούς αγώνες που αναπτύσσονται στις γειτονιές, στα χωριά, στους χώρους σπουδών και δουλειάς! –

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση