HomeHL-TOPΑυτοψία στην Κνωσό από την Λίνα Μενδώνη-Το σημερινό πρόγραμμα της υπουργού

Αυτοψία στην Κνωσό από την Λίνα Μενδώνη-Το σημερινό πρόγραμμα της υπουργού

Τι ανακοίνωσε την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψής της στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Κνωσό, τις Αρχάνες και άλλα μνημεία θα επισκεφτεί σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο της περιοδείας της στο Ηράκλειο.

Αρχικά η υπουργός Πολιτισμού θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό στις 10 το πρωί.

Στη συνέχεια, στις 12 το πρωί, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στην Κνωσό μαζί με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και στη 1 το μεσημέρι θα επισκεφτεί τις Αρχάνες με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη.

Στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει αυτοψιά στο Μουσείο Κεραμικής με το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στις 6 το απόγευμα, θα υπάρξει σύσκεψη υπό την Λίνα Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη για ΟΧΕ Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων

Αυτοψία στα Τείχη από την Λίνα Μενδώνη- Αναγκαία η καθολική προσβασιμότητα

Τα ενετικά τείχη επισκέφτηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό.

Κατά την αυτοψία, που ξεκίνησε από την Πύλη Βιτούρι και κατέληξε στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός είχε τη δυνατότητα να εξηγήσει επί τόπου τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για το Ηράκλειο, τους επισκέπτες και τους κατοίκους του από την ένταξή τους στην καθημερινότητα της πόλης.

Συζητήθηκαν επίσης τα έργα που έχουν γίνει και αποδεικνύουν ότι έχει υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο, επί μέρους θέματα που αναφέρονται στις υπό εξέλιξη προγραμματικές συμβάσεις Δήμου – Υπουργείου, καθώς και τα έργα πρασίνου με τα ενδημικά φυτά, που σύντομα θα αρδεύονται από τη νέα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας της ΔΕΥΑΗ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό στις ήπιες παρεμβάσεις και τις ελαφρές χρήσεις του μνημείου που προβλέπονται στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, στην ετοιμότητα του Δήμου να αναλάβει τη διαχείρισή τους, ενώ και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καθολικής προσβασιμότητας των Τειχών από τους πολίτες.

Παράλληλα με την αυτοψία, Αλέξης Καλοκαιρινός και Λίνα Μενδώνη είχαν την ευκαιρία να συζητούν και για ιστορικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σπουδαίο μνημείο των Τειχών, που αποτελεί όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου.

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την ανάδειξη υδατογεφυρών

Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία της υπουργού υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, για την εκπόνηση τοπογραφικής και στατικής μελέτης στις υδατογέφυρες Αγίας Ειρήνης, Καρυδάκι (Morosini) και Φορτέτσα. Η δράση αποσκοπεί στην προστασία και την ανάδειξη του μεγαλύτερου αρχαίου υδρευτικού έργου που υλοποιήθηκε ποτέ στην Κρήτη και το οποίο εξασφάλισε για αιώνες την υδροδότηση του Ενετικού Χάνδακα, του μετέπειτα Μεγάλου Κάστρου και σημερινού Ηρακλείου.

Το αυριανό πρόγραμμά της

Παρασκευή 8 Μαρτίου

10.30   Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τον Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης κκ. Εὐγένιο.

11.00   Αυτοψία στον Άγιο Μηνά με τον  Αρχιεπίσκοπο και τον Περιφερειάρχη

12.00   Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Αθανασάκη  και τους υπευθύνους της Δαίδαλος ΑΟΤΑ κ. Γιώργο Μαυρογιάννη και κ. Βαγγέλη Κουτάντο για το Δικταίο Άντρο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση