HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚυρώσεις από τις ΗΠΑ για το Predator κατά της Intellexa – Ειδική αναφορά στην άδεια εξαγωγής από Ελλάδα

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ για το Predator κατά της Intellexa – Ειδική αναφορά στην άδεια εξαγωγής από Ελλάδα

Σε κυρώσεις προχώρησε το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ κατά της Intellexa, που παράγει το Predator - Στη λίστα περιλαμβάνονται δύο φυσικά και πέντε νομικά πρόσωπα μεταξύ αυτών και η Intellexa Ελλάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κυρώσεις σε δυο φυσικά πρόσωπα και πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η εταιρία Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Intellexa Ταλ Ντιλιάν και η σύζυγος και συνεργάτης του Σάρα Χάμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται ειδική αναφορά και στην εξαγωγή του Predator μέσω Ελλάδας «σε αυταρχικά καθεστώτα», την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του σκανδάλου των υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκεται ο ανιψιός και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

ΗΠΑ: απειλή για την ασφάλειά μας η Ιntellexa – έχει συμβάλει σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN αμερικανός αξιωματούχος σχολιάζοντας την ανακοίνωση επεσήμανε ότι «οι δραστηριότητες του ομίλου Intellexa αποτελούν μια απειλή σε επίπεδο αντικατασκοπείας για την αμερικανική κυβέρνηση και, όπως έχει καταγραφεί εκτεταμένα από ερευνητικούς δημοσιογράφους, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και εταιρείες τεχνολογίας, έχουν διευκολύνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο».

Συγκεκριμένα, στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται:

Ο Ταλ Τζόναθαν Ντιλιάν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της κοινοπραξίας Intellexa και «αρχιτέκτονας», όπως τον χαρακτηρίζει το αμερικανικό υπουργείο, των εργαλείων spyware που παράγει. Σημειώνεται πως «η κοινοπραξία είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών» που ελέγχονται είτε πλήρως είτε εν μέρει από τον Ντιλιάν και την συνεργάτιδα του Σάρα Χαμού.

Η Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου, η οποία αναφέρεται ως «ειδική σε εταιρείες off-shoring που έχει παράσχει διοικητικές υπηρεσίες στην κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A».

Η Intellexa S.A., «εταιρία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που έχει εξάγει τα εργαλεία παρακολούθησης της σε αυταρχικά καθεστώτα». Υπενθυμίζεται ότι η Intellexa S.A. είχε προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023, για διακίνηση διαδικτυακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.

Η Intellexa Limited, εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που δρα ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της κοινοπραξίας. Η Intellexa Limited είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023.

Η Cytrox AD, εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, που ενεργεί ως προγραμματιστής του λογισμικού κατασκοπείας Predator της κοινοπραξίας. Η Cytrox AD είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023.

Η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT), εταιρία με έδρα την Ουγγαρία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Predator για τον όμιλο πριν μεταφερθεί η παραγωγή του στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Thalestris Limited, εταιρία με έδρα την Ιρλανδία εντός της κοινοπραξίας Intellexa που κατέχει δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και ενεργεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών για την κοινοπραξία.

 

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση