HomeHL-9Πάμε για χόρτα; Άνοιξη 2024

Πάμε για χόρτα; Άνοιξη 2024

Πρόγραμμα δράσεων για τη διάδοση της τέχνης της συλλογής & αξιοποίησης των άγριων χόρτων της κρητικής γης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με Τοπικούς Συλλόγους της Π.Ε., διοργανώνει πρόγραμμα δράσεων για τη διάδοση της Τέχνης της Συλλογής και Αξιοποίησης των Άγριων Χόρτων της Κρητικής Γης, την Άνοιξη του 2024.

Η Κρήτη έχει μία από τις πλουσιότερες χλωρίδες σε βρώσιμα χόρτα διεθνώς, με 120 καταγεγραμμένα είδη χόρτων. H συλλογή και η κατανάλωσή τους  από τον άνθρωπο έχει ιστορία πάνω από 2.500 χρόνια. Η διατροφική τους αξία έχει αναγνωρισθεί με έρευνες που έδειξαν ότι οι Κρήτες οφείλουν την καλή τους υγεία και στην κατανάλωση άγριων χόρτων αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης στο βιβλίο του (Κωνσταντίνος Στ. Χαρτζουλάκης, Τα βρώσιμα άγρια χόρτα της Κισάμου).Στην Κρητική Διατροφή τα χόρτα αποτελούν πλήρες γεύμα και όχι απλά συμπλήρωμα, χαρακτηριστικό που συνετέλεσε καθοριστικά στο χαρακτηρισμό της ως υγιούς διατροφής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, αναγνωρίζοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά και την ευχαρίστηση της αναζήτησής τους στη φύση, θέτει στο επίκεντρο την ανάδειξη της τέχνης της συλλογής και αξιοποίησης των άγριων χόρτων και σε συνεργασία με Τοπικούς Συλλόγους διοργανώνει αυτήν την Άνοιξη πρόγραμμα δράσεων σε όλο το εύρος του νομού, με κοινή αναφορά στην αναγνώριση και συλλογή των βρώσιμων χόρτων και άλλες ιδιαίτερες δράσεις ανά σύλλογο.

Πάρτε το μαχαιράκι σας . Διαλέξτε τον τόπο και πάμε μαζί για χόρτα!

Υπεύθυνη δράσης και συντονισμού για την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε Χανίων,  Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, [email protected],  τηλ. 6944693365

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται όπως παρατίθεται παρακάτω. Περισσότερες λεπτομέρειες ανά δράση και τόπο θα ανακοινώνονται με ξεχωριστή προβολή, όπως και οι πιθανές αλλαγές που μπορεί να προκύπτουν.

Κυριακή  3 Μαρτίου 2024

  • Στην Κάνδανο του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Γυναικών  Καντάνου, Η ΤΑΒΙΘΑ.

Σημείο συνάντησης Γυμνάσιο Κανδάνου, ώρα 12.00 μ.μ.

  • Στο Συρίλι με προορισμό Νεριανά, «Κυνήγι θησαυρών στη Φύση», σε συνδιοργανωση με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΝΔΟΧΩΡΑ που απευθύνεται σε ηλικίες 5-17 ετών και τους συνοδούς τους. Σημείο συνάντησης στην πλατεία στο Συρίλι στις 11.00 π.μ.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 & και Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

  • Στις Βρύσες Κυδωνίας του Δήμου Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών ΠΕΡΓΑΜΟΣ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

  • Στα Ροδωπού Κισάμου του Δήμου Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση  με το Σύλλογο Γυναικών Ροδωπού Ο ΓΚΙΩΝΑΣ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 & Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

  • Στη Γλώσσα Κισάμου του Δήμου Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση  με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Γλώσσας

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

  • Στα Ασκύφου του Δήμου Σφακίων, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασκύφου

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

  • Στην Αλμυρίδα του Δήμου Αποκόρωνα και στη βραχονησίδα ΚΑΡΓΑ σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλάκας Αποκορώνου «Ο Μπίθρακας-Πλακιανός»

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

  • Στα Κοντοπουλα Κεραμειών του Δήμου Χανίων, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντόπουλων «Αγαπάμε Κεραμειά»

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

  • Στο Έλος του Δήμου Κισάμου, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έλους- Λίμνης Λουχίου, «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»  και τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Βλάτους, «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Διαφήμιση
Διαφήμιση