HomeHL-TOPΠροχωρά η διαδικασία των ΣΔΙΤ για τα νέα δικαστικά μέγαρα

Προχωρά η διαδικασία των ΣΔΙΤ για τα νέα δικαστικά μέγαρα

Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη συμμετοχή πέντε φορέων συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής του νέου δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου Κρήτης και την ανακατασκευή του δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού ανάπτυξης 75,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα 4 συνολικά ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που αφορούν σε δικαστικά μέγαρα και η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης εκδήλωσαν χθες οι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Η διαγωνιστική διαδικασία αφού γίνει ο έλεγχος των στοιχείων των ενδιαφερόμενων και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις θα περάσει στην επόμενη φάση που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου βρίσκεται στο μεταξύ το ΣΔΙΤ «Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών», προϋπολογισμού ανάπτυξης 192,3 εκατ., έργο που αφορά στη μεταστέγαση των δύο προαναφερόμενων δικαστηρίων στο οικόπεδο που βρίσκεται ο Άρειος Πάγος. Στο διάλογο συμμετέχουν σύμφωνα με τη naftemporiki πάνω κάτω οι ίδιοι φορείς, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat – ΤΕΚΑΛ και Μυτιληναίος.

Επίσης στον ανταγωνιστικό διάλογο βρίσκεται η διαδικασία για τα ΣΔΙΤ:

1. Ανέγερσης Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου, νέας πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και ανακατασκευή υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, προϋπολογισμού 49,5 εκατ. με ενδιαφερόμενους Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και Intrakat – ΤΕΚΑΛ.

2. Ανέγερση των δικαστηρίων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό ανάπτυξης 125,1 εκατ. και ενδιαφερόμενους τους Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο ΑΤΕΣΕ και Intrakat – Redex (όμιλος Κοπελούζου).

Οι αποφάσεις της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για να προχωρήσουν τα τρία από τα τέσσερα ΣΔΙΤ έχουν ληφθεί πριν σχεδόν τρία χρόνια (1.3.2021). Για το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών η αντίστοιχη απόφαση ελήφθη 23.5.22.

Γενικότερα οι διαδικασίες για ΣΔΙΤ είναι χρονοβόρες και για όλα τα προαναφερόμενα έργα δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει ανάδοχος ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Στο Ηράκλειο Κρήτης προβλέπεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, σε οικόπεδο που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης, κοντά στο λιμάνι, μεταξύ πόλης και αεροδρομίου και πλησίον των παλαιών τειχών και το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των λεωφόρων Ικάρου, Εθνικής Αντιστάσεως και Ελευθερίου Βενιζέλου (παραλιακής).

Στο Ρέθυμνο προβλέπεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου με σκοπό να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κτιρίου που έχει ανεγερθεί το 1981 και λειτουργεί πάνω από 40 έτη και αφορούν τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του οι οποίες εμποδίζουν πλέον τη λειτουργικότητα του χώρου και την ομαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. Η ανακατασκευή προβλέπει εργασίες αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού, κατάλληλες εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση, παρεμβάσεις στο εξωτερικό κέλυφος και στο εσωτερικό του κτιρίου, για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα, την πλημμελή συντήρηση και την απουσία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση