HomeHL-HealthΚάπνισμα: Η διακοπή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σχεδόν αμέσως

Κάπνισμα: Η διακοπή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σχεδόν αμέσως

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι απίστευτα αποτελεσματική και τα οφέλη εμφανίζονται εντυπωσιακά γρήγορα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλοί μεσήλικες ή ηλικιωμένοι καπνιστές πιστεύουν ότι «η ζημιά έχει ήδη γίνει» και επομένως είναι πια πολύ αργά για να το κόψουν.

Κι όμως, η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει οφέλη στην υγεία που εμφανίζονται σχεδόν αμέσως, καθησυχάζει μεγάλη μελέτη στην επιθεώρηση NEJM Evidence.

Η ανάλυση δείχνει ότι η διακοπή σε οποιαδήποτε ηλικία επαναφέρει το προσδόκιμο ζωής σχεδόν στα επίπεδα των μη καπνιστών εντός 10 ετών, με το ήμισυ της αύξησης αυτής να εμφανίζεται εντός τριών ετών από τη διακοπή.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι όσοι κόβουν το τσιγάρο πριν από την ηλικία των 40 έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι απίστευτα αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου θανάτου και τα οφέλη εμφανίζονται εντυπωσιακά γρήγορα» σχολίασε σε δελτίο Τύπου ο Πράμπατ Τζα, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η μελέτη παρατήρησης παρακολούθησε 1,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία για διάστημα 15 ετών.

Οι καπνιστές 40-79 ετών είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης, σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, κάτι που σημαίνει ότι χάνουν κατά μέσο όρο 12-13 χρόνια ζωής.

Όσοι σταμάτησαν να καπνίζουν μείωσαν κατά 30 τον κίνδυνο θανάτου στο διάστημα της μελέτης. Μέσα σε τρία χρόνια από τη στιγμή που διέκοψαν είχαν κερδίσει 6 επιπλέον χρόνια ζωής.

Η διακοπή του καπνίσματος βρέθηκε να μειώνει την πιθανότητα θανάτου όσο από καρδιαγγειακά νοσήματα όσο και από καρκίνο. Μικρότερη μείωση καταγράφηκε στον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικά νοσήματα εκτός του καρκίνου, πιθανώς λόγω βλαβών στους πνεύμονες που δεν υποχωρούν εύκολα.

«Δεν είναι ποτέ αργά να κόψει κανείς το κάπνισμα» τόνισε ο Τζα. «Η παροχή βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για τη βελτίωση της υγείας».

»Γνωρίζουμε ότι μπορεί να γίνει αυξάνοντας τους φόρους στα τσιγάρα και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος κατέληξε.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση