HomeHL-EconomyΣύνδεση ταμειακών-POS: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες»

Σύνδεση ταμειακών-POS: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες»

Προειδοποίηση στις εταιρίες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών POS από το οικονομικό επιτελείο. Θέμα χρόνου και τα πρόστιμα για όσους δεν προχωρήσουν έγκαιρα τη διασύνδεση. Έρχεται τροπολογία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Aυστηρές κυρώσεις στις εταιρίες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS) που δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις, προαναγγέλουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νέο πλαίσιο κυρώσεων, θα αποτυπωθεί σε τροπολογία του ΥΠΕΘΟ η οποία σχεδιάζεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η εν λόγω αναβάθμιση των λογισμικών των εταιριών παροχής ταμειακών μηχανών και POS κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης καθώς πέραν του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης.

Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/09/2023, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Το ΥΠΕΘΟ διαμηνύει ότι «το έργο της διασύνδεσης πρόκειται να ολοκληρωθεί και ο καθένας οφείλει να αναλάβει εγκαίρως τις ευθύνες που του αναλογούν».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση