HomePost ItΛιγότερα κτίρια για ενεργειακή αναβάθμιση από το Ταμείο Ανάκαμψης, απαντά το Υπουργείο στο Φραγκίσκο Παρασύρη

Λιγότερα κτίρια για ενεργειακή αναβάθμιση από το Ταμείο Ανάκαμψης, απαντά το Υπουργείο στο Φραγκίσκο Παρασύρη

Ζήτησε την τροποποίηση ή τη μείωση του εύρους του πεδίου εφαρμογής των προαναφερθέντων οροσήμων και στόχων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε., στις 8 Δεκεμβρίου 2023 για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης της 13ης Ιουλίου 2021 σχετικά με την έγκριση της αξιολόγησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), «Η Ελλάδα εξήγησε ότι δέκα μέτρα δεν είναι πλέον πλήρως εφικτά, λόγω ζήτησης χαμηλότερης του αναμενόμενου και διαταραχών στην αλυσίδα ζήτησης και εφοδιασμού και ζήτησε την τροποποίηση ή τη μείωση του εύρους του πεδίου εφαρμογής των προαναφερθέντων οροσήμων και στόχων».

Μεταξύ αυτών και τα ορόσημα 34 και 35 του μέτρου 16876 (Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα) για την ολοκλήρωση παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια του δημόσιου τομέα (210 κτίρια) με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 30%.

Με αυτό το δεδομένο ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ζητούσε ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια σχετικά με το ποια ακριβώς τροποποίηση ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα ορόσημα 34 και 35 του μέτρου 16876 σε σχέση με το αρχικό ΣΑΑ. Ποιοι είναι συγκεκριμένα οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η τροποποίηση του συγκεκριμένου οροσήμου. Πόσα κτίρια του δημοσίου έχουν ενταχθεί στο ορόσημο 35 και τι ποσοστό του έργου από το ορόσημο 35 έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

Στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται ότι η ανακαίνιση – ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα (δράση 16876) υλοποιείται με το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων» – «ΗΛΕΚΤΡΑ». Ο αριθμός των κτιρίων του δημοσίου τομέα που θα συμμετείχαν στη δράση είχε οριστεί αρχικά σε 210. Συγχρόνως, στο ορόσημο 35 προστέθηκε το έργο της αναβάθμισης σημείων οδοφωτισμού ΟΤΑ (100.000 σημεία οδοφωτισμού). Κατόπιν αξιολόγησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα και προς αποφυγή μη επίτευξης του οροσήμου, τροποποιήθηκε / εξορθολογίστηκε ο στόχος κτιρίων που θα εγκριθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από 210 σε 150, χωρίς τροποποίηση στους στόχους που έχουν τεθεί για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας ανά δημόσιο κτίριο.

Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», έχουν εγκριθεί στο 1ο στάδιο αξιολόγησης, μέχρι 27.3.2024, αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση 125 κτιρίων και αναμένεται η οριστική ένταξη αυτών με την ολοκλήρωση της σχετικής/προβλεπόμενης διαδικασίας. Η ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του δημόσιου τομέα, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Αναφορικά με το Πρόγραμμα του Οδοφωτισμού ΟΤΑ, για το οποίο το σχετικό ορόσημο προβλέπει την ολοκλήρωση της αναβάθμισης 100.000 σημείων οδοφωτισμού έως το τέλος του 2025, δρομολογείται η προκήρυξη του σχετικού Προγράμματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση