HomeΚΡΗΤΗΟ Β. Κεγκέρογλου για τη Μονάδα αποθήκευσης εκρηκτικών υλών στο Πανόραμα

Ο Β. Κεγκέρογλου για τη Μονάδα αποθήκευσης εκρηκτικών υλών στο Πανόραμα

«Η επένδυση θα προχωρήσει μόνο αν διασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι και τα απαραίτητα έργα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αντίθεση του στην προώθηση της επένδυσης «Μονάδα αποθήκευσης εκρηκτικών υλών» της EXTRACO ΑΕ, στη θέση Καρυδιές της Δημοτικής Κοινότητας Πανοράματος, εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις που καλύπτουν τη τοπική κοινωνία, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του.

Στην εισήγηση του ο  Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέστησε σαφές ότι αν δε διασφαλιστεί με τους αναγκαίους όρους και τα απαραίτητα έργα η υγεία και ασφάλεια κατοίκων, εργαζομένων, καλλιεργητών και επισκεπτών της περιοχής  αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να προχωρήσει η επένδυση αυτή που αφορά την συγκεκριμένη μονάδα που είναι αυξημένης επικινδυνότητας και σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση σήμερα προχωράει χωρίς μέχρι την έναρξη εργασιών να έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία ενώ δεν έχουν γνωμοδοτήσει τα δημοτικά όργανα.

katiki-dimotiko

Την ίδια στιγμή δεν απαντώνται από τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών τρία σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με πολλαπλούς κινδύνους για την ζωή των ανθρώπων και το μέλλον τους καθώς και το περιβάλλον. Αυτά είναι:

  1. Η άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου από το οποίο θα διέρχονται τα μεταφορικά μέσα που θα μεταφέρουν τα εκρηκτικά
  2. Η έλλειψη νερού που είναι απαραίτητο σε μεγάλες ποσότητες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών προς τις αποθήκες αλλά και από τις αποθήκες, (για τις ανάγκες ύδρευσης μεταφέρεται νερό με βυτία ενώ το νερό άρδευσης δεν φτάνει εκεί κοντά λόγω της αχρηστίας του αγωγού από Αμουργέλες προς το Πανόραμα)
  3. Η αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής από αγροτική και κτηνοτροφική σε βιομηχανική και μάλιστα ενόψει του Ειδικού Πολεοδομικού σχεδίου που εκπονείται και θα θεσμοθετηθεί σε λίγους μήνες.

Επιπλέον προβλήματα, αναλύονται με τα έγγραφα των Πολιτιστικών Συλλόγων που έχουν σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για αυτούς τους λόγους η Δημοτική Αρχή ζητάει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης τα παρακάτω:

  1. Άμεση διακοπή εργασιών και επανέλεγχο όλων των δικαιολογητικών και κυρίως αυτού της ΠΕΧΩ που αφορά την γη υψηλής παραγωγικότητας της ευρύτερης περιοχής την οποία φαίνεται ότι δεν έλαβε υπόψη της και αυτό αφορά και την ΥΔΟΜ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
  2. Αναθεώρηση των όρων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της άδειας εγκατάστασης, ώστε να τεθούν ως προϋποθέσεις:

α) Η κατασκευή ασφαλούς δρόμου ΑΛΑΓΝΙ- ΣΤΕΡΩΝΑΣ- ΠΑΝΟΡΑΜΑ- ΑΜΟΥΡΓΕΛΕΣ- ΑΡΜΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

β) Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού με βάση τη μελέτη της ΔΕΥΑ από ΧΟΥΜΕΡΙ- ΠΑΤΣΙΔΕΡΟ μέχρι την νέα δεξαμενή που πρέπει να κατασκευαστεί στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ.

  1. Η Αποζημίωση όλων των δραστηριοτήτων της γύρω περιοχής που υπάγεται πλέον σε περιοριστικά μέτρα λόγω της επένδυσης.
  2. Η αποκατάσταση της δημοτικής περιουσίας και ιδιαίτερα των πηγών από τις οποίες υδρεύονται οι Αμουργέλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την άδεια εγκατάστασης είναι η Περιφέρεια Κρήτης η οποία χορήγησε άδεια εγκατάστασης με την 140/Φ14.1240/20-01-2023 και ακολούθησε η άδεια δόμησης για την οποία είναι αρμόδια η ΥΔΟΜ- ΜΠ που χορήγησε  22/11/ 2023 τους όρους δόμησης. Προηγήθηκαν σημαντικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης και δικαιολογητικά, όπως η βεβαίωση για τη χρήση γης που δόθηκε από την ΥΔΟΜ Μινώα Πεδιάδας 31/07/2022 και η γνωμοδότηση της ΠΕΧΩ με το 10/20 πρακτικό της ότι η περιοχή δεν είναι γη υψηλής παραγωγικότητας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση