HomeΥΓΕΙΑTο πράσινο αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ενισχύει την άμυνα, αγαπά το έντερο και δυναμώνει τα οστά

Tο πράσινο αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ενισχύει την άμυνα, αγαπά το έντερο και δυναμώνει τα οστά

Ανακαλύψτε τα σημαντικά οφέλη του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απουσιάζει από το καλάθι των αγορών πολλών ανθρώπων, μιας και θεωρείται «ξένο» και τροπικό. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα φρούτο με ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Περιέχει σημαντικές ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που δύσκολα εντοπίζονται σε άλλες τροφές. Ο λόγος για το ακτινίδιο, το οποίο, ακολουθώντας τον «κανόνα» των φρούτων, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Οι φυσικές ενώσεις του κρύβουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό είναι ώρα να το εντάξετε στη διατροφή σας, εάν δε το έχετε ήδη κάνει.

Η διαιτολόγος Gillian Culbertson από την Cleveland Clinic αποκαλύπτει τα σημαντικότερα οφέλη του ακτινιδίου για την υγεία και εξηγεί γιατί αποτελεί μια εξαιρετική πράσινη προσθήκη στο πιάτο σας:

  1. Διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του εντέρου

Το ακτινίδιο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αφού περιέχει 5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Οι φυτικές ίνες διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της πέψης. Προσέξτε όμως: Μεγάλο μέρος των φυτικών ινών «κρύβεται» στη φλούδα, επομένως είναι καλύτερο να το ξεπλένετε καλά και να το καταναλώνετε με τη φλούδα. Έχει διαπιστωθεί ότι το ακτινίδιο ωφελεί το έντερο με τρόπους που δεν κατορθώνουν εύκολα άλλες τροφές. Μεταξύ άλλων, διάφορα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων μειώνει το φούσκωμα και την πεπτική δυσφορία, ενώ διευκολύνει και την κένωση του παχέος εντέρου. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του εντέρου, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά, ένα συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξη των προβιοτικών, δηλαδή των «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

«Η σωστή ισορροπία των προβιοτικών είναι σημαντική για πολλές διεργασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης ασθενειών και της ρύθμισης των ορμονών», λέει η δρ. Culbertson. «Η ισορροπία των καλών βακτηρίων μπορεί να αποτρέψει πεπτικά προβλήματα, ορισμένες λοιμώξεις και καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι σημαντικά, επειδή αποτελούν πηγή τροφής γι’ αυτά τα υγιή βακτήρια».

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και διατηρεί το δέρμα σφριγηλό

Όταν η συζήτηση έρχεται στην βιταμίνη C, τα πορτοκάλια απολαμβάνουν όλη τη δόξα. Ωστόσο, ένα μόνο ακτινίδιο είναι ικανό να προσφέρει περισσότερη απ’ αυτή τη βιταμίνη απ’ ότι δύο πορτοκάλια. Μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και την καταπολέμηση της κόπωσης. Παράλληλα, βοηθά το σώμα να απορροφήσει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου που απαιτούνται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς. Αυτή η πολύτιμη βιταμίνη ενισχύει, επιπλέον, την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, συμβάλλοντας έτσι στην επούλωση πληγών και τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος.

«Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι σπάνια σήμερα, ωστόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τη βέλτιστη ποσότητα», σημειώνει η διαιτολόγος. «Η κατανάλωση ακτινιδίου, σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά και φρούτα, βοηθά στην επαρκή λήψη της βιταμίνης καθημερινά».

  1. Θωρακίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από τη διατροφή τους. Αυτή η βιταμίνη, όμως, αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς. Βοηθά, επιπ0λέον, στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ακτινίδιο περιέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε.

«Το ακτινίδιο είναι ένα από τα λίγα φρούτα που περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Ε», τονίζει η δρ. Culbertson. «Οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε που εμπεριέχεται στο ακτινίδιο είναι βιοδιαθέσιμη, επομένως το σώμα μπορεί εύκολα να τη χρησιμοποιήσει».

  1. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και Ε, το ακτινίδιο είναι ταυτόχρονα μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται εξαιτίας παραγόντων όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

«Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το ακτινίδιο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων», τονίζει η δρ. Culbertson. «Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά από ολόκληρα φρούτα και λαχανικά και όχι από συμπληρώματα, καθώς η αποτελεσματικότητά τους δεν επιβεβαιώνεται».

Τα ακτινίδια, σε συνδυασμό με άλλα φρούτα και λαχανικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ειδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπου το κοινό κρυολόγημα και άλλες ιώσεις καραδοκούν, ενώ έχουν συσχετιστεί και με βελτιωμένη διάθεση.

  1. Ενισχύει τη λειτουργία των οργάνων

Η καρδιά, τα νεφρά, οι μύες και τα νεύρα χρειάζονται κάλιο για να λειτουργούν σωστά. Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αυτού του σημαντικού ηλεκτρολύτη. Ωστόσο, ένα ακτινίδιο περιέχει 215 mg καλίου, δηλαδή ποσότητα υπερδιπλάσια από αυτή που περιέχεται σε άλλες τροφές που φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, όπως το μαρούλι και το φυστικοβούτυρο.

Η πρόσληψη καλίου στη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο, να προλάβει τη δημιουργία λίθων στους νεφρούς και να προστατεύσει από οστεοπόρωση και διαβήτη τύπου 2.

«Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των χημικών αντιδράσεων και των επιπέδων υγρών στο σώμα», λέει η δρ. Culbertson. «Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου από τη διατροφή τους, το οποίο μειώνει τα επίπεδα καλίου και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο και ο περιορισμός του νατρίου μπορεί να αποκαταστήσει αυτή την ισορροπία».

  1. Διατηρεί την οστική πυκνότητα

Η βιταμίνη Κ συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Παρά το γεγονός ότι δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής, αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. «Διατηρεί τα οστά γερά, μειώοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης», λέει η δρ. Culbertson. «Μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από σοβαρές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, μια από τις κύριες αιτίες καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας». Ένα ακτινίδιο περιέχει 31 mg βιταμίνης Κ, περίπου το 25% έως 30% της επαρκούς πρόσληψης για τους περισσότερους ενήλικες.

Τέλος, η ειδικός συμβουλεύει να καταναλώνετε το ακτινίδιο σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά τρόφιμα. «Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί μεμονωμένα να σας δώσει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε», δηλώνει η δρ. Culbertson. «Κάντε το πιάτο σας πολύχρωμο: Προσθέστε κόκκινες, πράσινες, μοβ, πορτοκαλί και κίτρινες τροφές. Η ποικιλία είναι το κλειδί όταν πρόκειται να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή».
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση