HomeHL-HealthΤο αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη

Το αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη

Ιδανικό για αθλητές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το έχουμε συνδέσει με το χειμώνα, όμως στην πραγματικότητα η εποχή του ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και διαρκεί έως και τον Ιανουάριο. Το βαθυκόκκινο χρώμα του μας ελκύει, αλλά η δυσκολία στο να απομονώσουμε τους βρώσιμους σπόρους από το υπόλοιπο φρούτο μας αποθαρρύνει. Μαθαίνοντας, όμως, πόσα σημαντικά οφέλη κρύβει για την υγεία και τον οργανισμό μας, όλοι θα θέλουμε να εντάξουμε το ρόδι στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού είναι γνωστές εδώ και αιώνες, με το συγκεκριμένο φρούτο να αξιοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Μεταξύ άλλων, το ρόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β, μέταλλα και πολυφαινόλες. Παράλληλα, είναι φτωχό σε σάκχαρα, γεγονός που υποστηρίζει μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η υψηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες το καθιστούν ισχυρό σύμμαχο στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και την καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, αλλά και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Τέσσερις σημαντικοί λόγοι να εντάξετε τα ρόδια στη διατροφή σας:

  1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Γενικότερα τα φρούτα αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και τα ρόδια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτό το φρούτο περιέχει πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, ενώ ορισμένα από τα μικροθρεπτικά συστατικά του, όπως η βιταμίνη C και οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το ζωηρό χρώμα του ροδιού, λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός ροδιού έχει ακόμη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί, τον χυμό σταφυλιού ή το πράσινο τσάι», λέει η αθλητική διαιτολόγος Roxana Ehsani.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε άφθονα αντιοξειδωτικά, επειδή αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, τη μείωση της κυτταρικής βλάβης και την προστασία από ασθένειες. Παράλληλα, συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, του εγκεφάλου και των ματιών, ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση.

  1. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία

Μια ανασκόπηση του 2021 υποστήριξε ότι το ρόδι αποτελεί μια από τις κορυφαίες διατροφικές επιλογές για την προστασία της καρδιάς. Μεταξύ άλλων, αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη, μειώνοντας παράλληλα την «κακή» LDL χοληστερόλη και ρίχνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Έχει, επίσης, υποστηριχθεί ότι η κατανάλωση ροδιού βελτιώνει την υγεία των αρτηριών, αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας, ενώ αναστρέφει και τη στένωση των αρτηριών, που προκαλεί αθηροσκλήρωση. Η κατανάλωση χυμού ροδιού θα μπορούσε, επίσης, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τη στηθάγχη, προσθέτει η ίδια μελέτη, με άλλα επιστημονικά στοιχεία να κάνουν λόγο για καταπολέμηση της φλεγμονής, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δεδομένης της προστατευτικής ιδιότητας του ροδιού στην καρδιαγγειακή υγεία, η διαιτολόγος Cindy Chou επισημαίνει ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μιας από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

  1. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Τα ρόδια αποτελούν ένα από τα φρούτα με τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλα και για ανθρώπους με διαβήτη, βοηθώντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. «Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι το ρόδι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα άτομα με διαβήτη», εξηγεί η διαιτολόγος Kim Kulp. «Θα μπορούσε επίσης να μειώσει την αιμοσφαιρίνη A1C, μια τιμή που αποτελεί δείκτη ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα το τελευταίο τρίμηνο».

  1. Ενισχύουν την αθλητική απόδοση

Οι αθλητικοί διαιτολόγοι δηλώνουν θαυμαστές του ροδιού, εξαιτίας της δυνατότητάς του να αυξήσει την απόδοση της άσκησης. «Ο χυμός ροδιού μπορεί να ενισχύσει την αθλητική επίδοση, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάκαμψη μετά την άσκηση», εξηγεί η δρ. Ehsani. «Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου, χάρη στο οποίο το σώμα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την άσκηση».

Μπορείτε να καταναλώσετε το ρόδι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως τρώγοντας τους σπόρους μόνους τους, ως φρούτο, είτε προσθέτοντάς τους σε αλμυρά και γλυκά γεύματα, όπως σαλάτες και γιαούρτια και, φυσικά, σε μορφή χυμού. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από τον χυμό απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών, μπορείτε όμως να επωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες του.

Πριν εντάξετε τα ρόδια στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό το φρούτο ή ότι δεν αλληλεπιδρά αρνητικά σε σχέση με κάποιο φάρμακο που τυχόν λαμβάνετε. «Τα ρόδια μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά», αποκαλύπτει η δρ. Chou. Κατά τα άλλα, η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής. Επιλέξτε μια μέτρια ποσότητα, ώστε να αποφύγετε μια πιθανή πεπτική δυσφορία, συνιστά η δρ. Kulp.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση