HomeHL-Culture Μουσείο του Λούβρου: Πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα

 Μουσείο του Λούβρου: Πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα

Πληθαίνουν τέτοιου είδους επιθέσεις σε διάσημα έργα ανά τον κόσμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναστάτωση επικράτησε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μουσείο του Λούβρου, όταν δύο γυναίκες πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα.

Οι δύο γυναίκες αυτοχαρακτηρίζονται ως ακτιβίστριες και βίντεο με τις ίδιες να στέκονται μπροστά στον πίνακα κάνουν το γύρω του διαδικτύου. Σε ένα από αυτά ανέφεραν φωνάζοντας «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο».

Αυτή η επίθεση αποτελεί μια από τις δεκάδες που γίνονται από ακτιβιστές σε σημαντικά καλλιτεχνικά έργα ανά τον κόσμο. Μάλιστα ο πίνακας της Μόνα Λίζα είχε δεχθεί ανάλογη επίθεση ξανά τον Μάιο του 2022.

Το 2022 εκτός από τη Μόνα Λίζα υπενθυμίζεται ότι επίθεση δέχτηκε και ο διάσημος πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Ηλιοτρόπια», όταν πέταξαν σούπα ντομάτας πάνω του μέλη της ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα Just Stop Oil.

Έπειτα και ο πίνακας «Θάνατος και Ζωή» του Γκούσταβ Κλιμτ δέχτηκε επίσης την ίδια χρονιά επίθεση στο μουσείο Λεοπόλντ της Αυστρίας. Σε αυτή την περίπτωση οι ακτιβιστές θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα για την κλιματική αλλαγή πετώντας του πετρέλαιο.

Μία από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις, είναι εκείνη επίσης ακτιβιστών από την ομάδα Just Stop Oil τον Νοέμβριο του 2023, όταν συνελήφθησαν αφού πρώτα είχαν σπάσει το γυαλί που προστατεύει διάσημο πίνακα του  Ντιέγκο Βελάσκεθ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

lifo.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση