HomePost ItΣτο επίκεντρο η λειτουργία του Ειρηνοδικείου στο Καστέλλι, ως Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου

Στο επίκεντρο η λειτουργία του Ειρηνοδικείου στο Καστέλλι, ως Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου

Συνάντηση Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Β. Κεγκέρογλου με Βουλευτές και φορείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τους Βουλευτές, καθώς και τους φορείς του Νομού Ηρακλείου, ενημέρωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Bασίλης Κεγκέρογλου, για την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του Ειρηνοδικείου στο Καστέλλι με την μορφή Περιφερειακού Πρωτοδικείου, σε συνέχεια της συνάντησης του  Δημάρχου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα στην Αθήνα, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.

Σήμερα ο Δήμαρχος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία παρουσίασε τις θέσεις του Δήμου και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το αίτημα για τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Καστελλίου, ως Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας.

1-irinodikio

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Φραγκίσκου Παρασύρη, εκπροσώπων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη, του Βουλευτή ΚΚΕ Νομού Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη, οι οποίοι δεσμεύτηκαν πως θα προχωρήσουν στις ανάλογες παρεμβάσεις για το θέμα.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου και των Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τηλεφωνικά έχουν ενημερωθεί, τόσο ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης,  όσο και η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Ελένη Βατσινά.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης,, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καλογεράκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καστελλίου Μαρία Σκουλούδη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα και Ανάπτυξης της υπαίθρου, Μανώλης Ζαμπουλάκης.

4-irinodikio

Κατά την παρουσίαση του ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και έθεσε επί τάπητος τις δημογραφικές και αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής με αφορμή τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι: «Ειδικά για την Περιφερειακή έδρα στο Καστέλλι, είναι με μεγάλη διαφορά μία δυναμική περιοχή λόγω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι θα έχουμε άμεσο διπλασιασμό και μεσοπρόθεσμο τριπλασιασμό του πληθυσμού και παράλληλα της οικονομικής, κοινωνικής, επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας γενικότερα και αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση των υποθέσεων.  Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας μπορεί να εξυπηρετήσει δικαστικά τους Δήμους: Χερσονήσου (3 λεπτά απόσταση από το Καστέλλι με το νέο δρόμο),  Αρχανών – Αστερουσίων και Βιάννου.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για τη συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της ανάλογης στελέχωσης:

«Είναι σωστή η θέση των εργαζομένων ότι σήμερα πολλές οργανικές θέσεις που είναι κενές στα δικαστήρια δημιουργούν πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Υποθέσεις αναβάλλονται, δεν εκδικάζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις απαλλοτριώσεις που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 5 χρόνια! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν δημιουργείται ένα Περιφερειακό Πρωτοδικείο θα πρέπει να στελεχωθεί και με τον κατάλληλο αριθμό που θα υποστηρίζει πλέον, όχι μόνο τις πολιτικές υποθέσεις, αλλά και τις ποινικές».

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Γερωνυμάκης τάχθηκε στο πλευρό του Δήμου, δίδοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια και τη Δικαιοσύνη και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα, που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Το Μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Μιχάλης Μαυρογένης έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης της οικογενειακής σταθερότητας δικαστικών υπαλλήλων και της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών (κτιριακές/υλικοτεχνικές), στα υπό διαμόρφωση Περιφερειακά Πρωτοδικεία.

Ο Δήμαρχος επ’ αυτού είπε: «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι με την προϋπόθεση της ανάλογης στελέχωσης, είναι στο πλευρό μας και οι δικαστικοί υπάλληλοι».

Διαφήμιση
Διαφήμιση