HomeHL1-GreeceΟμόφυλα ζευγάρια: Ανησυχία στο Μαξίμου για τις «πιέσεις» της εκκλησίας σε βουλευτές και πιστούς

Ομόφυλα ζευγάρια: Ανησυχία στο Μαξίμου για τις «πιέσεις» της εκκλησίας σε βουλευτές και πιστούς

Προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ο αναβρασμός στο εσωτερικό της Εκκλησίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ο αναβρασμός στο εσωτερικό της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει τους βουλευτές που ίσως δεχθούν πιέσεις και αλλάξουν στάση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η κυβέρνηση φοβάται για διαρροές κυρίως από βουλευτές της περιφέρειας οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα τις τελικές τους αποφάσεις, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για πιέσεις που θα μεταφέρουν οι πιστοί στους συγκεκριμένους βουλευτές.

Αισιόδοξος πως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα γίνει νόμος ο Μητσοτάκης – Το χρονοδιάγραμμα

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο και εκεί θα γίνει η ένταξη του νομοσχεδίου στην κυβερνητική ατζέντα και η συζήτηση από το κυβερνητικό σχήμα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ιερώνυμου

«Στην Ελλάδα δεν λύνονται τα ζητήματα δικαιωμάτων με δημοψηφίσματα. Πάντοτε σεβόμαστε τις απόψεις της εκκλησίας αλλά εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας». Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αναφορικά με την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Στελέχη της κυβέρνησης υπογραμμίζουν, παράλληλα, πως «πάντοτε σεβόμαστε τις απόψεις της εκκλησίας και προσθέτουν, «εμείς όμως εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας».

Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο στη Βουλή

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το θέμα της ισότητας στον γάμο «θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και μετά από δημόσια διαβούλευση θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο».

«Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει ελληνικός νόμος στις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου», πρόσθεσε, δίνοντας έτσι ένα χρονοδιάγραμμα.

Όπως είπε, «μέχρι τώρα έχουμε μια υγιή συζήτηση. Εξηγούμε το ζήτημα για την ισότητα στο γάμο και πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Είναι μια πραγματικότητα. Και εν τέλει πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αποτέλεσμα νομοθετήματος του ελληνικού κοινοβουλίου».

«Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα», λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το πρωί της Παρασκευής πρότεινε -έμμεσα- δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, είπε αρχικά: «Έγινε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά αφορούσε άλλο θέμα, για τα ακίνητα, την Τρίτη που θα συνεδριάσουμε θα ακούσετε την επίσημη θέση της εκκλησίας».

«Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε;» είπε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:

«Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς τη θέλησή του και την πορεία του.

Στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό θα το κάνει – αν δε θέλει, όχι. Το ποίμνιο δεν θέλει να κατέβει, να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πώς θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα ‘ρθουν.

Πώς θα ζήσω σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες; Πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του; Και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούρια, δεν την απορρίπτουμε. Βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα;

(…) Είναι θέμα της κοινωνίας η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη.

Σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια».

ethnos.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση