HomeHL-9Παγκόσμια ανησυχία για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα – Φόβοι για αύξηση τιμών και πληθωρισμού

Παγκόσμια ανησυχία για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα – Φόβοι για αύξηση τιμών και πληθωρισμού

Σταματούν τα δρομολόγια τρεις μεγάλες ναυτιλιακές της Ιαπωνίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με σοβαρό πλήγμα απειλεί την παγκόσμια οικονομία η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων. Εκφράζονται φόβοι για ανατιμήσεις σε προϊόντα και άνοδο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι επικεφαλείς επιχειρήσεων του παγκόσμιου εμπορίου, που βρίσκονται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δείχνουν ότι ανησυχούν ότι η διακοπή της διέλευσης των πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα θα επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού για μήνες και θα οδηγήσει σε έλλειψη δεξαμενόπλοιων, τα οποία απαιτούνται για την μεταφορά καυσίμων.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές των ναύλων

«Αυτό προκαλεί εξαιρετική αναταραχή επειδή έχουμε σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εμπορίου που διέρχεται μέσω του στενού Bab al-Mandab (στην Ερυθρά Θάλασσα)», δήλωσε στο Reuters από το Νταβός ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Βίνσεντ Κλερκ. Και συνέχισε: «Είναι μια από τις πιο σημαντικές αρτηρίες του παγκόσμιου εμπορίου και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και έχει μπλοκαριστεί αυτή την στιγμή».

Οι τιμές των ναύλων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη της εταιρείας ναυτιλιακών συμβούλων Drewry. Τραπεζικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι ανησυχούν πώς η κρίση μπορεί να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν τελικά να καθυστερήσουν ή να αντιστρέψουν τις μειώσεις των επιτοκίων.

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στα ιταλικά λιμάνια και τροφοδοτούν τους φόβους ότι μια παρατεταμένη κρίση μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να επανασχεδιάσουν τα δρομολόγια και να απομακρύνουν μόνιμα την διέλευση από την Μεσόγειο.

Η Ιταλία θέλει τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα να δημιουργήσουν μια αποστολή της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Σταματούν τα δρομολόγια τρεις μεγάλες ναυτιλιακές της Ιαπωνίας

Τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες της Ιαπωνίας δήλωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων. Οι τρεις εταιρείες – η Nippon Yusen, η Kawasaki Kisen Kaisha και η Mitsui O.S.K Lines – δήλωσαν ότι προχώρησαν στην αναστολή για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των πληρωμάτων».

Αρκετές ναυτιλιακές έχουν μέχρι σήμερα αναστείλει τα δρομολόγια από αυτή την θαλάσσια οδό με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθούν οι τιμές στα προϊόντα. Για παράδειγμα οι τρεις ιαπωνικές ναυτιλιακές τροφοδοτούν την αγορά της Βρετανίας και θα υπάρξει αντίκτυπος. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, Μάρκο Φορτζιόνε η διακοπή των μετακινήσεων των προϊόντων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μπορεί να επηρεάσει την βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία στην Βρετανία.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση