HomeHL-World«Βράζει» η Ερυθρά Θάλασσα: Ποιο είναι το όπλο «έκπληξη» των Χούθι

«Βράζει» η Ερυθρά Θάλασσα: Ποιο είναι το όπλο «έκπληξη» των Χούθι

Ανησυχεί η Δύση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν υποσχεθεί να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους κατά της διεθνούς ναυτιλίας και έχουν ισχυριστεί ότι διαθέτουν νέους υπερηχητικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να νικήσουν τα αμυντικά συστήματα της Δύσης.

Η κατοχή υπερηχητικών πυραύλων από τους Χούθι, αν αληθεύει, θα μπορούσε να αυξήσει σοβαρά τον κίνδυνο από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της ένοπλης ομάδας κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τις γύρω πλωτές οδούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η Δύση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Ήδη με την άφιξη της Φρεγάτας «Υδρα», η ελληνική πλευρά συμμετείχε σε επιχείρηση, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ρίχνοντας με πυροβόλο κατά δύο drones ((UAVs) παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία σε πλοίο που δέχτηκε επίθεση.

Οι «εκπλήξεις» των Χούθι

Τα νέα όπλα – τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να αποφύγουν τια αμυντικε΄ς δυνατότητες της Δύσης, λόγω της ταχύτητας και της ευελιξίας τους – αναφέρθηκαν από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμο αξιωματούχο, αλλά δεν παρείχαν στοιχεία για τον ισχυρισμό των Χούθι, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Ωστόσο, οι Χούθι έχουν εδώ και εβδομάδες αφήσει να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν «εκπλήξεις» για τις μάχες στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι σε θέση να καταρρίψουν κάθε πύραυλο ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησιάζει τα πολεμικά τους πλοία στα ύδατα της Μέσης Ανατολής.

Χθες, Πέμπτη, ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, ο μυστικοπαθής ανώτατος ηγέτης των Χούτι, δήλωσε ότι οι αντάρτες θα αρχίσουν να πλήττουν πλοία που κατευθύνονται προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής.

Μέχρι τώρα, οι αντάρτες έπλητταν σε μεγάλο βαθμό πλοία που κατευθύνονταν στην Ερυθρά Θάλασσα προς τη διώρυγα του Σουέζ και μια τέτοια κλιμάκωση θα είχε ως στόχο τη μακρύτερη, εναλλακτική διαδρομή που χρησιμοποιούν ορισμένα πλοία.

Το Ιράν, ο κύριος χορηγός των Χούθι, ισχυρίζεται ότι διαθέτει έναν υπερηχητικό πύραυλο και έχει εξοπλίσει ευρέως τους αντάρτες με τους πυραύλους που χρησιμοποιούν τώρα, τονίζει η Daily Mail. Η προσθήκη ενός υπερηχητικού πυραύλου στο οπλοστάσιό τους θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο τρομερή πρόκληση για τα συστήματα αεράμυνας που χρησιμοποιούν η Αμερική και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι

«Οι πυραυλικές δυνάμεις της ομάδας δοκίμασαν με επιτυχία έναν πύραυλο που μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 8 Mach και λειτουργεί με στερεά καύσιμα», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος προσκείμενος στους Χούθι, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι Χούθι «σκοπεύουν να αρχίσουν να τον κατασκευάζουν για χρήση κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, καθώς και εναντίον στόχων στο Ισραήλ».

Το Mach 8 είναι οκτώ φορές η ταχύτητα του ήχου. Τα υπερηχητικά όπλα, τα οποία πετούν με ταχύτητες υψηλότερες από Mach 5, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κρίσιμες προκλήσεις για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας λόγω της ταχύτητας και της ευελιξίας τους.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν σε μια τροχιά στην οποία τα αντιπυραυλικά συστήματα, όπως το αμερικανικό Patriot, μπορούν να προβλέψουν την πορεία τους και να τους αναχαιτίσουν. Όσο πιο ακανόνιστη είναι η πορεία πτήσης του πυραύλου, όπως ένας υπερηχητικός πύραυλος με δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αναχαίτισή του.

Στην Υεμένη, ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι καυχήθηκε ότι οι μαχητές του «συνεχίζουν να επεκτείνουν την αποτελεσματικότητα και το πεδίο των επιχειρήσεών μας σε περιοχές και τοποθεσίες που ο εχθρός δεν περιμένει ποτέ».

Είπε ότι θα εμποδίσουν πλοία «που συνδέονται με τον ισραηλινό εχθρό να διασχίσουν ακόμη και τον Ινδικό Ωκεανό … με κατεύθυνση προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας».

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία από τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι θέλουν να αναγκάσουν το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα, που ξεκίνησε ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο, τα πλοία που έχουν στοχοποιηθεί από τους Χούθι έχουν όλο και περισσότερο μικρή ή καμία σχέση με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή άλλα κράτη που συμμετέχουν στην σύγκρουση. Οι αντάρτες έχουν επίσης εκτοξεύσει πυραύλους προς το Ισραήλ, αν και σε μεγάλο βαθμό έχουν πέσει έξω ή έχουν αναχαιτιστεί.

Οι επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις την ναυσιπλοΐα σε μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική, και υποδαύλισαν τους φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ιράν και Χούθι

Το Ιράν αρνείται εδώ και καιρό ότι εξοπλίζει τους Χούθι, πιθανότατα λόγω του πολυετούς εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στους αντάρτες. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν κατασχέσει πολλαπλά φορτία όπλων που προορίζονταν για τους αντάρτες στα ύδατα της Μέσης Ανατολής. Ειδικοί σε θέματα όπλων έχουν επίσης συνδέσει τα όπλα των Χούθι που κατασχέθηκαν στο πεδίο της μάχης με το Ιράν.

Το Ιράν ισχυρίζεται τώρα επίσης ότι διαθέτει ένα υπερηχητικό όπλο. Τον Ιούνιο, το Ιράν παρουσίασε τον πύραυλό του Fattah, ή «Κατακτητή» στα φαρσί, τον οποίο περιέγραψε ως υπερηχητικό. Περιέγραψε ότι ένας άλλος βρισκόταν υπό ανάπτυξη.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό την Πέμπτη, ούτε ο 5ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού με έδρα το Μπαχρέιν, ο οποίος περιπολεί στις υδάτινες οδούς της Μέσης Ανατολής.

Χθες, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν πραγματοποίησαν τις συνομιλίες που η Αμερική ήλπιζε ότι θα περιόριζαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο τελευταίος γνωστός γύρος τέτοιων συνομιλιών είχε γίνει τον περασμένο Μάιο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν αναγνώρισε έμμεσα τις συνομιλίες, αλλά επέμεινε ότι «περιορίστηκαν απλώς σε διαπραγματεύσεις για την άρση των αντι-ιρανικών κυρώσεων».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αρνήθηκε τη διεξαγωγή των συνομιλιών του Ιανουαρίου σε δήλωσή του προς το Associated Press, λέγοντας: «Έχουμε πολλούς διαύλους για τη διαβίβαση μηνυμάτων προς το Ιράν».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση