HomeΕΛΛΑΔΑΟμόφυλα ζευγάρια – Β΄γύρος ενημέρωσης στη ΝΔ: Ενστάσεις και μηνύματα ενότητας

Ομόφυλα ζευγάρια – Β΄γύρος ενημέρωσης στη ΝΔ: Ενστάσεις και μηνύματα ενότητας

Βουλευτές εξέφρασαν τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο, που αφορά στην ισότητα στο γάμο, με στόχο να πεισθούν αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις ή διαφωνίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην κυβέρνηση και να καταψηφίζει νομοσχέδιά της.

Στο μεταξύ, η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης συνεχίζεται, με τον Παύλο Μαρινάκη να εγκαλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Απόψε στα γραφεία της ΝΔ γίνεται ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος ενημέρωσης των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να καμφθούν ενστάσεις, διαφωνίες και προβληματισμοί. Αναμένονται να προσέλθουν περίπου 60 βουλευτές στην ενημέρωση. Μετά το πέρας του δεύτερου κύκλου ενημέρωσης θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι τελικά θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Το κλίμα που εκπέμπεται από τα γραφεία της ΝΔ είναι ενωτικό, καθώς στόχος και της σημερινής ενημέρωσης είναι να απαντηθούν και να υπάρχουν διευκρινίσεις σε καίρια ερωτήματα των βουλευτών της Ν.Δ. Χθες στη διάρκεια της συζήτησης έγιναν ερωτήσεις από τους βουλευτές της ΝΔ και δόθηκεαν διευκρινίσεις. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ενστάσεων. Αυτές που είναι ιδεολογικού περιεχομένου αλλά και εκείνες βουλευτών της περιφέρειας που μεταφέρουν τους προβληματισμούς των συμπολιτών τους.

Μέσω των δηλώσεων των βουλευτών της ΝΔ στη συνέχεια, αλλά και εσωτερικά των τοποθετήσεων γίνεται σαφές εάν έχουν πειστεί μετά την ενημέρωση και εάν έχουν τελικά αλλάξει γνώμη για το εάν υπερψηφίσουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ανέφερε: Δεν καταλαβαίνω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ακατάλληλοι να υιοθετήσουν παιδιά και εμείς όλοι οι ετεροφυλοι ικανοί. Είναι μια ανοιχτή συζήτηση χωρίς από την πλευρά μας να έχουμε κομματική πειθαρχία. Προφανώς συμφωνούμε ότι πρέπει να πάμε όλοι μπροστά.

Και εχθρός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ,το ΠΑΣΟΚ. Και ότι προχωράμε ενωμένοι μπροστά.

Η δική μου η άποψη είναι ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετέχεις στην κυβέρνηση και να καταψηφίζεις νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ενημερωτική συνάντηση βουλευτών ΝΔ

Στην συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της οδού Πειραιώς, βουλευτές εξέφρασαν τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Δε μπορεί αυτοί που απείχαν ή καταψήφισαν το 2015 να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το Σύμφωνο Συμβίωσης» επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν είναι σωστό να ζητάμε από τους βουλευτές να απέχουν εφόσον δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

«Ο Καραμανλής είχε πει ότι ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά. Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Άλλοι βουλευτές έθεσαν το ζήτημα της τεκνοθεσίας

«Έγινε λάθος στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Και ένας άνδρας μπορεί να υιοθετήσει τώρα παιδί» σημείωσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, βουλευτής της ΝΔ.

«Ήταν λάθος. Τώρα όμως θα είναι για το καλό του παιδιού, διότι με το γάμο θα ελέγχονται και οι δυο γονείς» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το πρώτο ενημερωτικό σεμινάριο για τους βουλευτές της ΝΔ κράτησε χθες 2,5 ώρες, με πηγές της Πειραιώς να επισημαίνουν πως έγινε γόνιμος διάλογος, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Στάση αναμονής από την αντιπολίτευση

Το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια προκαλεί ζυμώσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη να διαμηνύει πως για την αξιωματική αντιπολίτευση το ζήτημα είναι αμιγώς ταυτοτικό.

«Ναι επί της αρχής εν αναμονή της κατάθεσης του κειμένου του νομοσχεδίου», ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοπορεί σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δεν είναι δικαιωματιστές αλα καρτ. Όπως τόνισε: «ψηφίσαμε όλοι σύμφωνο συμβίωσης. Επί της αρχής θετικοί, μπορώ να πω ότι θα ψηφίσω νόμο που δεν έχει κατατεθεί;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στο Real FM: «O Κ. Ανδρουλάκης δεν είχε πάρει καθαρή θέση. Χθες ψέλλισε ότι είναι υπέρ του νομοθετήματος Πέρασαν επτά μέρες και ασχολούμασταν με τα κορδόνια του πρωθυπουργού».

Επιφυλάξεις εκφράζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλων ζευγαριών αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στο υπουργικό συμβούλιο.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση