HomeHL-HealthBlue Monday: Γιατί είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου

Blue Monday: Γιατί είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τι είναι η Blue Monday και πώς μας επηρεάζει; – Η εξήγηση πίσω από την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου – Τι συμβολίζει και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Στη σημερινή μέρα αποδίδεται η ονομασία, Blue Monday, και θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Πρόκειται για την τρίτη Δευτέρα κάθε έτους και είναι η πιο καταθλιπτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων, που δημιουργούν μία κακή ψυχολογική διάθεση.

Οι παράγοντες, που συντελούν σε όλο αυτό δεν είναι παρά η πάροδος των εορτών, που έχουν μείνει πίσω μας, καθώς και οι νέοι στόχοι που έχει ο καθένας θέσει για τη νέα χρονιά.

Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένα ημέρα, λόγω του κορωνοϊού, η Blue Monday έχει συσχετιστεί και με το άγχος.

Η Blue Monday αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον ψυχολόγο Δρ. Cliff Arnall, ο οποίος δημιούργησε μια φόρμουλα για την μελαγχολία του Ιανουαρίου. Αυτό συνέβη, όταν του ζητήθηκε από το Sky Travel, για την προώθηση των χειμερινών προσφορών της ταξιδιωτικής εταιρείας.

Η εξίσωση που «υπολογίζει» τη μελαγχολία είναι η εξής: [W + (D – d)] X TQ / M x Na

W = καιρός

D = χρέος

d = μηνιαίος μισθός

T = χρόνος από τα Χριστούγεννα

Q = χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων του νέου έτους

M = χαμηλά επίπεδα κινήτρων

Na = το αίσθημα της ανάγκης για δράση

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τον όρο αβάσιμο και αυθαίρετο, ενώ επιστημονικά είναι ασταθής. Αντιθέτως, υπάρχει η αντίληψη, ότι είναι μια κατάσταση γνωστή ως «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή», και είναι μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να αναδυθεί σε διάφορες εποχές εντός του έτους.

Πώς να αντιμετωπίσετε την Blue Monday

Η αντιμετώπιση της Blue Monday, ή αλλιώς η διαχείριση των συναισθημάτων λύπης ή κατάθλιψης απαιτεί αυτοφροντίδα και υποστήριξη. Μερικές από τις επιλογές για τη διαχείριση αυτής της ημέρας είναι:

Η επικοινωνία

Η ενασχόληση με τη φροντίδα του εαυτού

Η επιλογή ρεαλιστικούς στόχους

Η αναγνώριση των συναισθημάτων

Ο περιορισμούς σε στρεσογόνους παράγοντες

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση