HomeHL-HealthΠοια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει κολλητός μας

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει κολλητός μας

Υπάρχουν άνθρωποι που με μεγάλη ευκολία αποκαλούν κάποιον ή κάποια «κολλητό φίλο». Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτός ο φίλος για εσάς τους ψυχολόγους;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» και την ενότητα «Σχέσεις», ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μαζί με την ψυχολόγο Εύη Βασιλείου ανέλυσαν την έννοια του «κολλητού» φίλου.

Όπως είπε η κ. Βασιλείου υπάρχουν τέσσερις «πυλώνες» στη σχέση του καθενός από εμάς με τον κολλητό/ή του.

Αμοιβαιότητα: Ό,τι ισχύει για εμένα, ισχύει και για εσένα

Σεβασμός

Εμπιστοσύνη

Δέσμευση ως προς τη σχέση μας, τη φιλική

«Ο “κολλητός” φίλος είναι ο πιο κοντινός από τις επιλογές των φίλων μας» τόνισε η ψυχολόγος, αναφέροντας πως πολλές φορές έχει κερδίσει και τον τίτλο της «οικογένειας».

Σε ό,τι αφορά το τι μας εμπνέει και θεωρούμε κάποιον «κολλητό» μας φίλο, η κ.Βασιλείου είπε πως αρχικά πρέπει να νιώθουμε ασφάλεια απέναντί του, να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, να μην έχει επικριτική διάθεση απέναντί μας, να μπορούμε να του εμπιστευόμαστε την κάθε «αλήθεια» μας, αλλά και εκείνος με τη σειρά του, να νιώθει την ασφάλεια όταν ξέρει πως δεν μας βολεύει η αλήθεια που θέλει να μας πει, παρ’ όλα αυτά να μας τη λέει.

Αναφορικά με τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν πως τελικά δεν πρόκειται για έναν πολύ κοντινό φίλο, η ψυχολόγος επισήμανε την επικριτική συμπεριφορά, τη χειριστικότητα αλλά και να μη βάζει σε προτεραιότητα τη φιλία.

Τέλος, η κ. Βασιλείου τόνισε πως είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως θα γεράσει με τον/την κολλητό/ή του καθώς αυτή η πεποίθηση ενέχει την αποκλειστικότητα, ενώ οι σχέσεις πρέπει να ρέουν ελεύθερες.

 

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση