HomeΚΟΣΜΟΣΝότια Αφρική: Το Ισραήλ «στοχεύει στην καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων»

Νότια Αφρική: Το Ισραήλ «στοχεύει στην καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων»

Οι κατηγορίες στη Χάγη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για την παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί Γενοκτονίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δηλώνοντας ότι η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες παραβιάσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Πρετόρια κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ ζητώντας του να καλέσει το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως» τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

«Καμία ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός κράτους, όσο σοβαρή και αν είναι (…) δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβίαση της σύμβασης», δήλωσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα.

«Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ξεπέρασε αυτήν την γραμμή και οδήγησε σε παραβιάσεις της Σύμβασης», πρόσθεσε ενώπιον των 15 δικαστών που είναι παρόντες στην συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την Πρετόρια, το Ισραήλ παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί Γενοκτονίας του 1948, η οποία θεσπίσθηκε μετά το Ολοκαύτωμα.

Η εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγεται από το Ισραήλ έχει ως στόχο «την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων» και ωθεί τους Παλαιστίνιους «στα όρια του λιμού», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου η συνήγορος της Νότιας Αφρικής Αντίλα Χασίμ.

«Οι γενοκτονίες δεν προαναγγέλλονται ποτέ, αλλά το δικαστήριο αυτό έχει στην διάθεσή του στοιχεία από τις 13 προηγούμενες εβδομάδες που δείχνουν κατά αναμφισβήτητο τρόπο ένα μοντέλο συμπεριφοράς και πρόθεσης που δικαιολογεί τον εύλογο ισχυρισμό περί γενοκτονικών πράξεων», είπε.

Ως υπογράφουσα την Σύμβαση του 1948, η Πρετόρια μπορεί να προσφύγει κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που δικάζει διαφορές μεταξύ κρατών.

Το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο, στην εξουσία στην Νότια Αφρική, υποστηρίζει διαχρονικά την παλαιστινιακή υπόθεση. Ο νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα είχε δηλώσει ότι η ελευθερία της Νότιας Αφρικής θα είναι «ατελής» χωρίς την ελευθερία των Παλαιστινίων.

Η Πρετόρια έχει δηλώσει ότι έχει «πλήρη συνείδηση» του ειδικού βάρους της ευθύνης που αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας και έχει καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

 «Αποτρόπαιο και παράλογο»

Το Ισραήλ θα εκθέσει τα δικά του επιχειρήματα ενώπιον του Δικαστηρίου αύριο, αλλά ο πρόεδρός του έχει ήδη δηλώσει ότι δεν υπάρχει «τίποτε τόσο αποτρόπαιο και παράλογο» όσο οι κατηγορίες της Πρετόριας.

«Θα παραστούμε στο Διεθνές Δικαστήριο και θα παρουσιάσουμε υπερηφάνως την θέση της νόμιμης άμυνας (…) βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Ισαάκ Χέρτσογκ.

Κατά την άποψή του, ο ισραηλινός στρατός «κάνει ό,τι είναι δυνατόν, σε εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες στο πεδίο, για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες ούτε θύματα μεταξύ των αμάχων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το Ισραήλ και θεωρούν ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται από την Πρετόρια είναι «αβάσιμες».

«Στην πραγματικότητα, είναι εκείνοι που επιτίθενται βιαίως κατά του Ισραήλ που συνεχίζουν να καλούν ανοικτά για την καταστροφή του Ισραήλ και την σφαγή των Εβραίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Σε ό,τι αφορά την επείγουσα διαδικασία, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να αποφασίσει εντός λίγων εβδομάδων. Οι αποφάσεις του είναι αμετάκλητες και νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα, αλλά δεν διαθέτει καμία εξουσία στην επιβολή της εφαρμογής τους.

Τον Μάρτιο 2022, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την Ρωσία «να τερματίσει αμέσως» την εισβολή της στην Ουκρανία. Η απόφαση αγνοήθηκε παντελώς από την Μόσχα.

Μία απόφαση του Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ θα αύξανε την πολιτική πίεση επί της ηγεσίας του και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την επιβολή κυρώσεων. Η επί της ουσίας και πλήρης εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση