HomeHL-9Υπουργικό συμβούλιο: Αποκαλυπτήρια για το πλαίσιο για αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση

Υπουργικό συμβούλιο: Αποκαλυπτήρια για το πλαίσιο για αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και των drones

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί το πολιτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται αυτές τις μέρες στην προαναγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τον διάλογο για το θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει στραμμένη την προσοχή του στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και του κυβερνητικού έργου. Βεβαίως και η προώθηση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων ζευγαριών συνιστά μια υλοποίηση κυβερνητικής εξαγγελίας, η κυβέρνηση, όμως, έχει μπροστά της πλούσιο νομοθετικό έργο που αφορά μια σειρά θεμάτων.

Κεντρικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και τις αλλαγές στο πλαίσιο της εκτός σχεδίου δόμησης που παρουσίασε το «ΘΕΜΑ» στην κυριακάτικη του έκδοση και έχει καταρτιστεί από τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Χωροταξίας Νίκο Ταγαρά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, λοιπόν, η ευθύνη για τις κατεδαφίσεις θα μεταφερθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας στο κεντρικό κράτος – και συγκεκριμένα στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών που θα τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες. Εκτός αυτού, όμως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα δημιουργηθεί και ένα υπερσύγχρονο «παρατηρητήριο αυθαίρετης δόμησης». Με βάση αυτό θα παρακολουθείται το δομημένο περιβάλλον με τη βοήθεια σύγχρονων αεροφωτογραφιών, όχι από παρελθόντα έτη, όπως το έτος-αναφορά του 2011, δορυφορικών εικόνων ή φωτογραφιών από drones που θα επιστρατεύονται διαρκώς και θα σκανάρουν κάθε περιοχή ώστε να διακρίνονται οι μεταβολές, ενώ ρόλο στην εξίσωση θα παίξει και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Από εκεί και μετά, θα ακολουθούν τακτικοί έλεγχοι με μικτά κλιμάκια και fast track διαδικασίες κατεδάφισης.

Ξεκινούν κατεδαφίσεις από τα «φρέσκα»

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει να αντιμετωπίσει τον όγκο των αυθαίρετων κτιρίων που ανεγέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και των οποίων οι κατεδαφίσεις πρέπει επίσης να προχωρήσουν. Παράλληλα με το «μπλόκο» στα νέα αυθαίρετα, λοιπόν, θα τρέξει και η εκκαθάριση του στοκ των αυθαιρέτων, με μαζικές κατεδαφίσεις που θα ξεκινούν από τα πιο φρέσκα αυθαίρετα, εν προκειμένω από τα αυθαίρετα που χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια το 2022. «Ο κανόνας είναι ότι κατεδαφίζεται το σύνολο των αυθαιρέτων για τα οποία βγήκαν οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης το προηγούμενο έτος», αναφέρει ανώτερη πηγή του υπουργείου.

Εκτός σχεδίου δόμηση

Πέραν του σκέλους της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, πάντως, το νομοσχέδιο έρχεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στην εκτός σχεδίου δόμηση, που αποτελεί μια διαχρονική παθογένεια, με κυβερνητικούς κύκλους να υπογραμμίζουν ότι το «πολεοδομικό ισοδύναμο» που θα εφαρμοστεί θα είναι μία γενικότερη αρχή, εφαρμόσιμη και στο μέλλον, για την τακτοποίηση παλαιότερων αυθαιρέτων, όπως κάποια από τα αυθαίρετα τύπου 5.

Με βάση το νέο πλαισιο, οι ιδιώτες δεν θα αποδίδουν απλώς το γνωστό 5% επί της οικοδομικής άδειας υπέρ του Πράσινου Ταμείου,αλλά θα πληρώνουν ένα ειδικό τέλος εν είδει πολεοδομικού ισοδυνάμου. Το ύψος του ειδικού αυτού τέλους θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει υπέρ του δημόσιου χρέους, ενώ οι δήμοι θα έχουν ξεχωριστούς λογαριασμούς. Για να φτάσουν τα χρήματα στο Πράσινο Ταμείο, θα πρέπει να προβλέπονται έργα με βάση τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια ή άλλα τμήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού και όχι με αυθαίρετες αποφάσεις.

Σημειωτέον, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα έρθουν και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών που θα βάζει τάξη στον αιγιαλό, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα παρουσιάσει το πλαίσιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

«Μασάζ» για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μένει να φανεί, αν εντός του υπουργικού θα ανοίξει κουβέντα για το κυοφορούμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αν και σπάνια οι υπουργοί ξεφεύγουν από το προς συζήτηση θέμα. Άλλωστε, οι περισσότεροι περιμένουν να ακούσουν τα όσα έχει να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ αύριο Τετάρτη, προς επιβεβαίωσιν των πληροφοριών του protothema.gr. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει σε αυτή τη φάση να ανοίξει μια συζήτηση με νηφαλιότητα και επιχειρήματα, ενώ συνεργάτες του αποφεύγουν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα ψήφισης, αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι, από τη στιγμή που η συζήτηση ανοίγει, δεν μπορεί να είναι ατέρμονη και η ψήφιση να λάβει χώρα αρκετό διάστημα μετά. Παρά την έναρξη της συζήτησης, πάντως, αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν…συγκινούνται, αν και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πιο εντατικό «μασάζ» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στους υπουργούς, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι να συνταχθούν με την κυβερνητική γραμμή.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, πάντως, ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 49%) δηλώνει ότι διαφωνεί έναντι 35% που αναφέρει ότι συμφωνεί και 16% που δηλώνει ότι δεν ξέρει/δεν απαντά. Ακόμη περισσότεροι (σχεδόν 6 στους 10) είναι όσοι διαφωνούν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ειδικότερα το 58% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος διαφωνεί, έναντι 28% που συμφωνεί και 14% που δηλώνει Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση