HomeHL-HealthΑυτή είναι η καλύτερη δίαιτα στον κόσμο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτή είναι η καλύτερη δίαιτα στον κόσμο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ποια είναι η χειρότερη δίαιτα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν θέλετε να ελέγξετε μακροπρόθεσμα το σωματικό βάρος σας και ταυτοχρόνως να θωρακίσετε την υγεία σας, βάλτε την μεσογειακή διατροφή στη ζωή σας. Είναι τα καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα στον κόσμο, διότι όχι μόνο παρέχει τεκμηριωμένα οφέλη στην υγεία, αλλά προάγει τη μακροζωία και την καλή ποιότητα ζωής.

Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης το πιο εύκολο στην τήρηση διατροφικό πρόγραμμα. Είναι ακόμα κατάλληλη για όλη την οικογένεια, το πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα και η καλύτερη διατροφή για:

Τον σακχαρώδη διαβήτη

Την υγεία των οστών και των αρθρώσεων

Την υγεία της καρδιάς

Αυτό αποφάσισαν 43 ειδικοί στη διατροφή, τους οποίους επιστράτευσε ο  αμερικανικός οργανισμός U.S. News & World Report για να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν 30 διατροφικά προγράμματα για τις επιδράσεις τους στην υγεία. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων βάσισε τη βαθμολογία της σε κριτήρια όπως:

Αν περιέχουν όλες τις ομάδες τροφίμων

Αν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αξία τους

Τι οφέλη παρέχουν και ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία

Πόσο εύκολη είναι η προετοιμασία των πιάτων που συνιστούν

Είναι η έβδομη συνεχής χρονιά που η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται ως το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα στον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε το U.S. News & World Report, στη δεύτερη θέση του καταλόγου με τις καλύτερες δίαιτες βρίσκεται η DASH που συνιστάται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ακολουθεί η δίαιτα MIND που προστατεύει από την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και την άνοια.

Και τα τρία προγράμματα έχουν ως βάση φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Περιέχουν όμως και επιλεγμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Τι περιέχει η μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από απλά πιάτα που συνήθως περιέχουν:

Φρούτα και λαχανικά

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Όσπρια και σπόρους

Λίγους ξηρούς καρπούς

Καλής ποιότητας ελαιόλαδο

Σε σπάνιες περιστάσεις καταναλώνονται άλλα λίπη, όπως το βούτυρο. Η δε ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνονται σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται σποραδικά – συνήθως για να δώσει γεύση σε ένα πιάτο. Αντιθέτως, η μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνει την κατανάλωση λιπαρών ψαριών που περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυγά, γαλακτοκομικά και πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι στην τυπική, δυτικού τύπου διατροφή.

Το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης τις κοινωνικές συναναστροφές στη διάρκεια του φαγητού, καθώς και την άσκηση.

Οι χειρότερες δίαιτες

Σύμφωνα με τους ειδικούς του U.S. News & World Report, στον αντίποδα βρίσκεται η δίαιτα των ωμών τροφίμων. Η διατροφή αυτή προτείνει να καταναλώνει κανείς μόνο τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί κανενός είδους επεξεργασία, μαγειρική, θέρμανση σε φούρνο μικροκυμάτων, γενετική τροποποίηση ή έκθεση σε ζιζανιοκτόνα.

Μολονότι όλ’ αυτά ακούγονται πολύ δελεαστικά, στην πραγματικότητα είναι πολύ στερητική από θρεπτικής απόψεως, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μπορεί επίσης να μην είναι ασφαλής για μερικούς ανθρώπους. Το μαγείρεμα λ.χ. διεγείρει την πρόσληψη πρωτεϊνών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, λέει η παθολόγος Dr. Vanita Rahman, κλινική διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Barnard στην Ουάσινγκτον.

Η δημοφιλής δίαιτα κέτο βρίσκεται στην 25η θέση του καταλόγου με τις καλύτερες δίαιτες. Είναι όμως 1η για γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο οι ειδικοί λένε πως επειδή περιορίζει τους υδατάνθρακες σε μόλις 20 γραμμάρια ημερησίως, δεν μπορεί κανείς να την ακολουθήσει για καιρό.
iatropedia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση