HomeHL-HealthΠοια δίαιτα επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ στα πρώιμα στάδια

Ποια δίαιτα επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ στα πρώιμα στάδια

Σύμφωνα με νέα μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια δείχνει, ότι η κετογονική διατροφή καθυστερεί σημαντικά τα πρώιμα στάδια της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.

Αυτή η πρώιμη απώλεια μνήμης είναι συγκρίσιμη με την ήπια γνωστική εξασθένηση, που προηγείται της πλήρους νόσου του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Communications Biology.

Η κετογονική δίαιτα είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά και μέτρια πρωτεΐνη. Στόχος της είναι να ωθήσει τον μεταβολισμό του σώματος από τη χρήση γλυκόζης ως κύριας πηγής καυσίμου στην καύση λίπους και την παραγωγή κετονών για ενέργεια. Σε παλιότερη έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι τα ποντίκια που ήταν σε κετογονική δίαιτα ζούσαν 13% περισσότερο.

Κετογονική δίαιτα και επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το μόριο β-υδροξυβουτυρικό (BHB) παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της πρώιμης μείωσης της μνήμης. Σχεδόν επταπλασιάζεται με την κετογονική δίαιτα!

“Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κετογονική δίαιτα γενικά, και η BHB ειδικότερα, καθυστερεί την ήπια γνωστική εξασθένηση και μπορεί να καθυστερήσει την πλήρη εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Βέβαια, τα δεδομένα σαφώς και δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι κάτι τέτοιο εξαλείφει εντελώς τη νόσο”, δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Gino Cortopassi, βιοχημικός και φαρμακολόγος στην Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis.

Για 7 μήνες οι επιστήμονες έδωσαν σε ποντίκια αρκετό BHB για να προσομοιώσουν τα οφέλη της δίαιτας κέτο.

«Παρατηρήσαμε εκπληκτικές ικανότητες του BHB να βελτιώνει την λειτουργία των συνάψεων (μικρών δομών που συνδέουν όλα τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο). Όταν τα νευρικά κύτταρα συνδέονται καλύτερα, τα προβλήματα μνήμης στην ήπια γνωστική εξασθένηση βελτιώνονται», δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας Izumi Maezawa, καθηγήτρια Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του UC Davis.

Ο Cortopassi σημείωσε ότι το BHB είναι διαθέσιμο ως συμπλήρωμα για τον άνθρωπο. Είπε ότι ένα συμπλήρωμα BHB θα μπορούσε πιθανότατα να υποστηρίξει την μνήμη σε ποντίκια, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Αλτσχάιμερ: Άλλες γνωστικές βελτιώσεις από την κετογονική δίαιτα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια σε κετογονική δίαιτα εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις στις βιοχημικές οδούς που σχετίζονται με τον σχηματισμό μνήμης. Η δίαιτα κέτο φάνηκε επίσης να ωφελεί περισσότερο τα θηλυκά από τα αρσενικά ποντίκια και είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα BHB στα θηλυκά.

“Αν αυτά τα αποτελέσματα επαληθευτούν με δοκιμές σε ανθρώπους, θα είναι ενδιαφέρον, καθώς οι γυναίκες, ειδικά εκείνες που φέρουν την παραλλαγή του γονιδίου ApoE4, διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ”, είπε ο Cortopassi.
onmed.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση