HomeHL-9Συνολάκης: «Υπάρχει δυνατότητα και πρέπει να αποκτήσει και η Ελλάδα σύστημα προειδοποίησης σεισμού»

Συνολάκης: «Υπάρχει δυνατότητα και πρέπει να αποκτήσει και η Ελλάδα σύστημα προειδοποίησης σεισμού»

«Προστατεύει όσους είναι πιο μακριά από το επίκεντρο καθώς τους δίνει μερικά δευτερόλεπτα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς σύστημα προειδοποίησης σεισμού και πρέπει να αρχίσουμε να το έχουμε», είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Αυτό το πρωτοποριακό σύστημα «λειτουργεί στην Ιαπωνία ήδη από το 2009, από το 2016 στην Ταϊβάν και από το 2010 στην Καλιφόρνια (shake alert)», είπε ο κ. Συνολάκης μιλώντας την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτό το σύστημα λειτουργεί, είπε ότι «υπάρχουν χιλιάδες επιταχυνσιογράφοι. Αυτοί είναι μετρητές, κάτι σαν τον σεισμογράφο που κοιτάει την παραμόρφωση και την επιτάχυνση του εδάφους. Όταν ένας επιταχυνσιογράφος ανιχνεύσει ότι υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία ξεπερνάει ένα ορισμένο όριο, στέλνεται ένα σήμα σε ένα κεντρικό κέντρο προειδοποίησης και αυτό αμέσως στέλνει την ειδοποίηση ότι επίκειται μεγάλος σεισμός».

«Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους που είναι ακριβώς πάνω από το σημείο του σεισμού αλλά μπορεί να δώσει μερικά δευτερόλεπτα σε ανθρώπους που είναι πιο μακριά από το επίκεντρο, όπως γίνεται και στο τσουνάμι», προσθέτει.

Θα μπορούσε να ισχύσει στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, «θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς τέτοιο σύστημα και πρέπει να αρχίσουμε να το έχουμε, και τουλάχιστον να το λειτουργήσουμε πιλοτικά, γιατί χρειάζεται να λειτουργήσει για κάποια χρόνια πιλοτικά, για να εκπαιδευτεί το σύστημα και να λειτουργήσει επιχειρησιακά – να στέλνεται αυτόματα η εντολή μέσω του 112».

«Το σήμα πρέπει να σταλεί αμέσως σε όλες τις παρακείμενες περιοχές. Αυτό προϋποθέτει να έχουμε χιλιάδες σεισμογράφους και επιταχυνσιογράφους και αυτούς πρέπει κάποιος να τους συντηρεί. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αυτό που γίνεται, το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, συντηρείται από τα ερευνητικά προγράμματα των ερευνητών, δεν υπάρχει κάποια κεντρική μέριμνα – χρηματοδότηση που να συντηρεί το σύστημα επιταχυνσιογράφων ή σεισμογράφων. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200 επιταχυνσιογράφοι».

Στην ερώτηση αν συμφέρει την Ελλάδα αυτό το σύστημα που κοστίζει δισεκατομμύρια, ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι «δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο ένα δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να προστατεύουμε έστω τις μεγάλες πόλεις. Αυτό που χρειάζεται στη χώρα μας είναι μπαίνουμε στη νοοτροπία των εκκενώσεων και των επισημάνσεων του 112».

Διαφήμιση
Διαφήμιση