HomeHL-HealthΗ μόδα των μανιταριών προβληματίζει τους ειδικούς: Αυξάνονται ανησυχητικά οι δηλητηριάσεις από το νέο χόμπι

Η μόδα των μανιταριών προβληματίζει τους ειδικούς: Αυξάνονται ανησυχητικά οι δηλητηριάσεις από το νέο χόμπι

Ακόμα και οι ειδικοί δυσκολεύονται να τα ξεχωρίσουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι αναζητούν μανιτάρια από τη λίθινη εποχή, αλλά οι μυκητολόγοι σε όλο τον κόσμο λένε ότι έχουν παρατηρήσει αυξημένο ενδιαφέρον για το χόμπι και σημαντική αύξηση των δηλητηριάσεων.

«Οι μύκητες είναι ένα είδος hot thing αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNN ο Δρ Matthew Nelsen, ερευνητής στο Negaunee Integrative Research Center του Field Museum στο Σικάγο, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Illinois Mycological Association, μιας ομάδας που αυτοπροσδιορίζεται ως «ενθουσιώδεις για τους μύκητες».

Αυξάνονται οι δηλητηριάσεις

«Πολλά από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε αφορούν παιδιά που τρώνε μανιτάρια, αλλά έχουμε και ενήλικες που ίσως νομίζουν ότι ξέρουν τι κάνουν ψάχνοντας για μανιτάρια», δήλωσε ο δρ Gregory M. Mueller, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της επιστήμης στον Βοτανικό Κήπο του Σικάγο και είναι κορυφαίος ειδικός στη διατήρηση των μυκήτων που συμβουλεύει το κρατικό του κέντρο δηλητηριάσεων. «Βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα δεν το ξέρουν».

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, τα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής έλαβαν περισσότερες από 7.250 κλήσεις για πιθανές δηλητηριάσεις από μανιτάρια, μια αύξηση 11% από όλο το 2022, όταν υπήρξαν περίπου 6.500 κλήσεις για ολόκληρο το έτος.

Μόνο φέτος, τα κέντρα δηλητηριάσεων του Οχάιο είχαν περισσότερες από 260 κλήσεις που σχετίζονται με μανιτάρια από τον Οκτώβριο, με το 45% αυτών να πηγαίνει στα επείγοντα και 33 άτομα να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κλήσεις στα Κέντρα Δηλητηριάσεων του Οχάιο για πιθανές δηλητηριάσεις από μανιτάρια αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, δήλωσε ο Jonathan Colvin, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Φάρμακα και τις Δηλητηριάσεις στο Οχάιο.

Ο Colvin δήλωσε ότι δεν είναι πάντα σαφές αν οι κλήσεις για μανιτάρια συνδέονται με την αναζήτηση τροφής, αλλά εκείνοι που χρειάστηκαν την πιο σοβαρή θεραπεία για τραυματισμό στο συκώτι ή στα νεφρά ανέφεραν ότι είχαν φάει μανιτάρια που είχαν συλλέξει και τα οποία είχαν αναγνωριστεί λανθασμένα ως βρώσιμες ποικιλίες.

Ακόμα και οι ειδικοί δυσκολεύονται να τα ξεχωρίσουν

Ακόμη και οι ειδικοί δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα τοξικά από τα βρώσιμα μόνο με την όψη, δήλωσε ο καθηγητής μυκητολογίας Rick Van de Poll. Πρέπει να εξετάσει μερικά από αυτά στο μικροσκόπιο για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή.

Ενώ έκανε πεζοπορία μέσα στα τραγανά φύλλα στο Sandwich του New Hampshire, αυτόν τον μήνα, τα καστανά του μάτια σάρωναν συνεχώς τις σχισμές των δέντρων οξιάς και σημύδας. Εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, ψάχνει στις σκοτεινές γωνιές του δάσους για τα μυκητιακά του διαμάντια. Μερικοί μπορούν να πουληθούν για εκατοντάδες δολάρια στη διεθνή αγορά.

Για να πωλούν μανιτάρια που έχουν συλλεχθεί στο Νιου Χαμσάιρ, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι, αλλά ο Βαν ντε Πολ είπε ότι έχει κάνει ανησυχητικές ανακαλύψεις.

«Έχω βγάλει τοξικά μανιτάρια από τα ράφια», δήλωσε ο Van de Poll. «Προσπαθούμε να το διορθώσουμε αυτό».

Προσφέρει μαθήματα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν ποια από αυτά είναι βρώσιμα, αλλά αν δεν πρόκειται για ένα γενικό θέμα, διδάσκει μόνο δια ζώσης. Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τα μανιτάρια στο διαδίκτυο, και παρόλο που οι εφαρμογές είναι χρήσιμες, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι βρώσιμο, είπε.

ethnos.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση