HomeΥΓΕΙΑΚαβουρδισμένη και επικίνδυνη: Τι πρέπει να ξέρετε για τη δηλητηρίαση από καφεΐνη

Καβουρδισμένη και επικίνδυνη: Τι πρέπει να ξέρετε για τη δηλητηρίαση από καφεΐνη

Ποια ποσότητα καφεΐνης είναι υπεραρκετή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρωινό χωρίς καφέ δεν γίνεται. Αυτό φαίνεται να πιστεύουν πολλοί. Μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ στις ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός πίνει πάνω από τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Κάποιοι βέβαια επιλέγουν να παίρνουν την καφεΐνη τους μέσω ενεργειακών ποτών ή χαπιών καφεΐνης.

Αλλά η καφεΐνη αν και έχει οφέλη, μπορεί πάνω από κάποιες ποσότητες να αποδειχθεί επικίνδυνη. Το τρέμουλο και οι αυξημένοι παλμοί της καρδιάς είναι σημάδια ότι της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης. Πιο σπάνια, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη συμβαίνει, όταν ένα άτομο έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό του. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν είναι δυσκολία στην αναπνοή και επιληπτικές κρίσεις. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση με καφεΐνη.

Πώς όμως μπορείτε να την αποφύγετε;

Ποια ποσότητα καφεΐνης είναι υπεραρκετή;

Όπως αναφέρει το CNN, η δηλητηρίαση από καφεΐνη δεν προκαλεί απλό πονοκέφαλο, όπως η υπερβολική κατανάλωση εσπρέσο.

Σημειωτέον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ορίζει το όριο αυτό ως οτιδήποτε περισσότερο από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως για τους ενήλικες. Αυτό ισοδυναμεί με τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ.

Η κατανάλωση πάνω από αυτό το όριο θα προκαλέσει άγχος και ευερεθιστότητα σε κάποιον ενήλικο. Οι πιο τοξικές επιπτώσεις της δηλητηρίασης από καφεΐνη εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι έχουν 1.200 χιλιοστόγραμμα, περίπου 12 φλιτζάνια καφέ, στον οργανισμό τους.

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής καφεΐνης

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη δημιουργεί ποικίλες και σοβαρά επιζήμιες επιδράσεις στον οργανισμό.

Ο Nima Majlesi, διευθυντής ιατρικής τοξικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Staten Island, δήλωσε ότι οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης διαταράσσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και πιθανή καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, η Palinski-Wade δήλωσε ότι οι άνθρωποι με υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να παρουσιάσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό και διάρροια.

Δεδομένου ότι ο καφές αυξάνει την ούρηση, η Majlesi δήλωσε ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν να αποβάλλουν τα απαραίτητα μέταλλα, ιδίως το κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, ή υποκαλιαιμία, μπορεί να βλάψουν τους μυς σε σημείο πιθανής παράλυσης, να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή από εξασθενημένους αναπνευστικούς μύες και να εμποδίσουν τα νεφρά να κάνουν τη δουλειά τους.

Ορισμένα συμπτώματα δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι επίσης νευρολογικά. Τεκμηριωμένες περιπτώσεις έχουν αναφέρει άγχος, παραισθήσεις, ημικρανίες, πρήξιμο του εγκεφάλου και επιληπτικές κρίσεις.

Αν και εξαιρετικά σπάνια, η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Οι περισσότεροι τυχαίοι θάνατοι που σχετίζονται με την καφεΐνη σχετίζονται με τη λήψη πολλαπλών χαπιών καφεΐνης σε υψηλές δόσεις. Τα χάπια καφεΐνης δεν ρυθμίζονται από τον FDA, οπότε οι δόσεις τους ποικίλλουν.

Η Palinski-Wade δήλωσε ότι τα περισσότερα χάπια καφεΐνης έχουν περίπου 300 χιλιοστόγραμμα, οπότε η λήψη ενός δεύτερου θα υπερέβαινε ήδη τη συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης των 400 χιλιοστογραμμαρίων. «Όπως με κάθε συμπλήρωμα, τα χάπια καφεΐνης πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή», πρόσθεσε

Τι να κάνετε σε περίπτωση υπερβολικής καφεΐνης

Αν υποψιάζεστε δηλητηρίαση από καφεΐνη, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά, είπε ο Majlesi. Εξήγησε ότι οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιμοκάθαρση για να φιλτράρουν την καφεΐνη από το αίμα. Εάν ένα άτομο κατανάλωσε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μέσα σε μία έως δύο ώρες, ο Majlesi πρόσθεσε ότι οι γιατροί μπορούν επίσης να χορηγήσουν ενεργό άνθρακα, ο οποίος δεσμεύει την καφεΐνη και εμποδίζει την απορρόφησή της από το έντερο.

Οι γιατροί θα χορηγήσουν επίσης φάρμακα για να σταθεροποιήσουν τον ασθενή και να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά συμπτώματα. Για παράδειγμα, ο Majlesi δήλωσε ότι οι β-αναστολείς και οι βενζοδιαζεπίνες συνταγογραφούνται συχνά για την αντιμετώπιση νευρολογικών προβλημάτων, όπως ψευδαισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις.

Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση

Τόσο η Majlesi όσο και η Palinski-Wade συνιστούν να παρακολουθείτε πόση καφεΐνη καταναλώνετε καθημερινά. Ο καφές είναι μια δημοφιλής πηγή καφεΐνης, αλλά προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, το πράσινο τσάι και το κακάο επίσης περιέχουν καφεΐνη.

Η Majlesi κρούει την προσοχή όσων καταναλώνουν ενεργειακά ποτέ και χάπια καφεΐνης λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων.

Μόλις αποφασίσετε για το καφεϊνούχο ποτό σας, η Palinski-Wade συμβουλεύει να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, δεδομένου ότι η καφεΐνη είναι διουρητικό.

Το να έχετε φαγητό στο στομάχι σας -ιδιαίτερα ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες- μπορεί επίσης να βοηθήσει, επιτρέποντας στο σώμα να απορροφήσει την καφεΐνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε η Palinski-Wade. «Μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με το αν την παίρνατε με άδειο στομάχι», πρόσθεσε.

Συνολικά, η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να προληφθεί. Το πιο σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας και τι μπορεί να αντέξει, δήλωσε η Palinski-Wade. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κοιτάτε πίσω σας μια άδεια κούπα, αφιερώστε μια στιγμή και δείτε αν χρειάζεστε πραγματικά και άλλο καφέ.

ethnos.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση