HomeHL-9ΠΟΥ: Ποιες ασθένειες θα μας απασχολήσουν το 2024

ΠΟΥ: Ποιες ασθένειες θα μας απασχολήσουν το 2024

Η κλιματική αλλαγή και το σεξ χωρίς προφυλάξεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο το 2024, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο δάγκειος πυρετός, η νόσος mpox (ευλογιά των πιθήκων) ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά και ο κορονοϊός αναμένεται να απειλήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το 2024.

Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια υγεία τη νέα χρόνια, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιδημιολόγος δρ. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημικής και Πανδημικής Ετοιμότητας και Πρόληψης αναφέρει αναλυτικά τι θα μπορούσε να μας απασχολήσει στον τομέα της δημόσιας υγείας το 2024.

Κορονοϊός

Η χρήση των εμβολίων του κορονοϊού ήταν εφέτος τραγικά χαμηλή, ανέφερε η Dr. Van Kerkhove στο Sky News.

Μοιραία, λοιπόν, τα κρούσματα αυξάνονται και ως εκ τούτου ο ιός θα συνεχίσει να μας απασχολεί και το 2024.

Ωστόσο στοχευμένα προγράμματα εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην παγκόσμια υγεία, πρόσθεσε η ίδια.

«Η εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου σε όλες τις χώρες είναι απελπιστική για εμένα, αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση. Υπάρχουν λύσεις ΚΑΙ για την Covid-19 ΚΑΙ για τη γρίπη που προλαμβάνουν τη βαριά νόσο και τον θάνατο. Γιατί δεν τις αξιοποιεί ο κόσμος;» διερωτήθηκε.

Δάγκειος πυρετός

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει τον δάγκειο πυρετό ενδημικό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η νόσος μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια, τα οποία εξαπλώνονται ολοένα περισσότερο.

«Τα κουνούπια εξαπλώνονται προς Βορρά και προς Νότο», είπε η ειδικός. «Χώρες όπως η Ιταλία βλέπουν στα εδάφη τους πρωτοφανή μετάδοση του δάγκειου πυρετού».

Η δρ. Van Kerkhove εκτίμησε πως έως το 2040 ο δάγκειος πυρετός μπορεί κάλλιστα να είναι συνηθισμένος ακόμα και στην Αγγλία.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την παγκόσμια υγεία.

«Δεν είναι ένας θεωρητικός κίνδυνος για το μέλλον. Συμβαίνει τώρα και πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί», τόνισε η ίδια.

Νόσος mpox (ευλογιά των πιθήκων)

Η νόσος mpox είναι μία σπάνια λοίμωξη, που συνήθως ανιχνεύεται στην δυτική ή κεντρική Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί κρούσματα και σε πολλές άλλες χώρες, αν και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός.

Ωστόσο η δρ Van Kerkhove προειδοποίησε ότι η νόσος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και ήδη βρίσκεται στα «δίκτυα του σεξ».

«Στη Δημοκρατία του Κονγκό υπάρχει αυτή τη στιγμή τεράστια επιδημία στα δίκτυα του σεξ», είπε.

«Όταν ο υπαίτιος ιός μπει σε αυτά τα δίκτυα, μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Επομένως και αυτός ο ιός μπορεί να απειλήσει την υγεία σε όλο τον πλανήτη.

Λοιμώδη νοσήματα από τους πολέμους

Σημαντική απειλή συνιστούν τα λοιμώδη νοσήματα και στις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη.

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα χρονιά με δύο πολέμους εν εξελίξει, ο ένας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο άλλος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι απελπιστικές συνθήκες στις εμπόλεμες ζώνες και η καταστροφή των υποδομών και των σπιτιών αφήνουν τους ανθρώπους ευάλωτους σε κάθε είδους λοιμώδη νοσήματα.

Επιπλέον, είναι αντιμέτωποι με την πείνα, τον υποσιτισμό, την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, το ψύχος, την απουσία συνθηκών υγιεινής.

Όλα αυτά δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να πληγεί ανεπανόρθωτα η υγεία τους.

«Οι άνθρωποι που είναι τρομαγμένοι και απειλούνται, υποφέρουν περισσότερο όταν αναπτυχθούν λοιμώδη νοσήματα», κατέληξε η δρ. Van Kerkhove.

news247.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση