HomeHL-9Επενδυτές: Τι έψαξαν στο διαδίκτυο το 2023

Επενδυτές: Τι έψαξαν στο διαδίκτυο το 2023

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του Investopedia

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2023 θα αφήσει πολλές αναμνήσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας. Αναμνήσεις όχι απαραιτήτως θετικές: Χρεοκοπίες τραπεζών, εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων και του κόστους δανεισμού, ερωτήματα για το μέλλον του δολαρίου ΗΠΑ ως το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο και άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης που απειλεί να διαταράξει κάθε κλάδο που αγγίζει.

Για τους επενδυτές, το 2023 μας έφερε επίσης μια ανάκαμψη στη χρηματιστηριακή αγορά που φαινόταν δύσκολο να πιστέψει κανείς, παρόλο που η αγορά ομολόγων συνέχισε να υποχωρεί. Οι παλιοί κανόνες επένδυσης αμφισβητήθηκαν και για πολλούς, οι ελπίδες για την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.

Μέσα από όλα αυτά, ωστόσο, τα εκατομμύρια των αναγνωστών του ιστοτόπου Investopedia της Dotdash Meredith συνέχισαν να αναζητούν τρόπους για να κατανοήσουν την αγορά και την οικονομική δυναμική που διαμόρφωσαν το προηγούμενο έτος. Έτσι η συντακτική ομάδα του Investopedia ανέλυσε στατιστικά τους κορυφαίους όρους που αναζήτησαν οι αναγνώστες το 2023.

22_12_ot_invstopedia-1

Αμερικάνικο Όνειρο

Ο όρος «Αμερικάνικο Όνειρο» προήλθε από τα βάθη της Μεγάλης Ύφεσης το 1931 και επινοήθηκε από τον συγγραφέα Τζέιμς Τράσλοου Άνταμς στο βιβλίο του Έπος της Αμερικής. Το περιέγραψε ως «αυτό το όνειρο μιας χώρας στην οποία η ζωή θα πρέπει να είναι καλύτερη, πλουσιότερη και πληρέστερη για όλους, με ευκαιρίες για τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητες ή τα επιτεύγματα του». Συνήθως χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε μια σειρά από ορόσημα όπως η αγορά σπιτιού και αυτοκινήτου, ο γάμος, η απόκτηση παιδιών και η οικονομική ευημερία.

Ωστόσο, η οικονομική δυναμική του περασμένου έτους έκανε τα περισσότερα από αυτά τα επιτεύγματα πολύ ακριβά για πολλούς. Η αποταμίευση, η ιδιοκτησία σπιτιού, η ανατροφή ενός παιδιού και η οικοδόμηση πλούτου επηρεάστηκαν σοβαρά το 2023 από τον επίμονο πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των κατοικιών, καθιστώντας το σύγχρονο Αμερικανικό Όνειρο απρόσιτο για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το American Dream κοστίζει τώρα 3.455.305 δολάρια: Αυτό είναι το εκτιμώμενο κόστος επίτευξης των επιθυμητών ορόσημων, όπως γάμος, δύο παιδιά, σπίτια, υγειονομική περίθαλψη, αυτοκίνητα και εκπαίδευση.

Χρεοκοπίες τραπεζών

Κατά το 2023 οι χρεοκοπίες των τραπεζών Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic συγκλόνισαν τον οικονομικό κόσμο και έστειλαν τους αποταμιευτές σε αναζήτηση καλύτερης προστασίας των χρημάτων τους . Οι αναγνώστες του Investopedia έγιναν ειδικοί στον ρόλο του FDIC, στο πώς το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τον τραπεζικό κλάδο και στους πραγματικούς κινδύνους για το πώς και πού επενδύουν οι τράπεζες τα χρήματά τους.

Τεχνητή νοημοσύνη

Το μέλλον έγινε παρόν φέτος καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (A.I.) έγινε το πιο καυτό επενδυτικό θέμα της χρονιάς και η πιο τρομακτική, συναρπαστική και αμφιλεγόμενη τεχνολογία που έχουμε συναντήσει ποτέ εδώ και δεκαετίες. Έγινε κυρίαρχο στοιχείο σε κάθε κλάδο που επηρέαζε, και επηρεάζει πολλούς. Οι αναγνώστες ήθελαν να μάθουν για το πώς λειτουργεί, τις ευκαιρίες που παρουσιάζει εάν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, τις παγίδες που κρύβει και, φυσικά, πώς να επενδύσουν στις δυνατότητές του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η A.I. ήταν επίσης η κορυφαία επιλογή των αναγνωστών για το 2023.

Πιστοποιητικά καταθέσεων

Τα πιστοποιητικά καταθέσεων (Certificate of deposit – CD) ήταν από τα πιο δημοφιλή τραπεζικά προϊόντα το 2023. Καθώς οι τράπεζες προσέφεραν υψηλότερες αποδόσεις για να συμβαδίσουν με την εκστρατεία αύξησης επιτοκίων της Federal Reserve, οι αναγνώστες μάθαιναν όσα μπορούσαν για το πώς λειτουργούν τα CD και ποιες τράπεζες προσέφεραν την υψηλότερη απόδοση εκείνη τη στιγμή.

Αντεστραμμένη καμπύλη απόδοσης

Αυτή η εξάρθρωση στην αγορά του αμερικανικού δημοσίου κράτησε όλο το χρόνο, φέρνοντας απειλές ύφεσης μαζί της. Μια ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης για τα 2ετή και τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ δεν ήταν παρά μία από τις πολλές μετατοπίσεις στην αγορά ομολόγων που μπέρδεψε τους επενδυτές το 2023. Δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας, οι αντιστροφές της καμπύλης αποδόσεων μπορεί να είναι απλώς το νέο φυσιολογικό, για λίγο.

Ανώτατο όριο χρέους

Οι απειλές για χρεοκοπία της κυβέρνησης των ΗΠΑ καθώς πλησίαζε στο ανώτατο όριο του χρέους έκαναν την ετήσια εμφάνιση τους, ενόσω τα μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν να εγκρίνουν συνεχιζόμενα ψηφίσματα για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την τελευταία στιγμή, για άλλη μια φορά. Τελικά το πέτυχαν, αλλά στοίχισε στον Πρόεδρο της Βουλής τη δουλειά του. Το ζήτημα δεν διευθετήθηκε δια παντός, οπότε αναμένεται να επανεμφανιστεί μέσα στο 2024.

Κρατικά ομόλογα

Το 2023 οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν για τρίτο έτος – το ίδιο και η διάθεση των επενδυτών για αυτά. Η διαταραχή σε αυτό που παραδοσιακά θεωρείτο ως το ασφαλέστερο και πιο διαδεδομένο περιουσιακό στοιχείο στον πλανήτη ώθησε τους επενδυτές να μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η αγορά διαθεσίμων και πώς να επωφεληθούν από τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν αυτά τα κρατικά ομόλογα.

BRICS

Καθώς η αγορά του αμερικανικού δημοσίου συνέχισε να υποχωρεί και οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αυξήθηκαν, γινόταν περισσότερη συζήτηση για την αυξανόμενη κυριαρχία των BRICS: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική που αναδύονται ως παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ αμφισβητήθηκε επίσης καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του διατύπωσαν προτάσεις για απομάκρυνση από το δολάριο ως το de facto νόμισμα στις αγορές πετρελαίου. Η άνοδος των BRICS ήταν ένα δημοφιλές θέμα αναζήτησης για τους αναγνώστες και πιθανότατα θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια.

Μεταφερόμενα Στεγαστικά Δάνεια

Η άνοδος του 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου κατά περισσότερο από 8% φέτος κατέστησε αδύνατη την αγορά κατοικίας για πολλούς Αμερικανούς. Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ βρισκόταν «στη κατάψυξη» όλο το 2023, αναγκάζοντας τους αγοραστές και τους πωλητές να γίνουν δημιουργικοί σχετικά με τον τρόπο σύναψης μιας συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας πιθανής υποθήκης, μεταφέροντας ουσιαστικά την υπάρχουσα υποθήκη από τον αγοραστή στον πωλητή ως μέρος της συναλλαγής. Εάν τα επιτόκια πρόκειται πράγματι να είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτή η έξυπνη στρατηγική μπορεί να γίνει ακόμη πιο δημοφιλής το επόμενο έτος.

Μαφιόζικες πρακτικές (racketeering)

Αυτή η εγκληματική δραστηριότητα φαίνεται να βρίσκει πάντα τον δρόμο της στους όρους που αναζητήσαμε περισσότερο τη χρονιά. Οι κατηγορίες για εκβιασμό κατά του Ντόναλντ Τραμπ που ασκήθηκαν από δικαστήριο της Τζόρτζια διαμόρφωσαν φέτος τα πρωτοσέλιδα, αλλά υπήρχαν και αρκετές άλλες υψηλού προφίλ υποθέσεις που τράβηξαν την προσοχή των αναγνωστών. Η SHEIN, η δημοφιλής πλατφόρμα μόδας ηλεκτρονικού εμπορίου, μηνύθηκε για εκβιασμό από τρεις ανεξάρτητους σχεδιαστές που ισχυρίζονται ότι η εταιρεία έκλεψε τα σχέδιά τους.
ot.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση