HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης: Δημιουργία 60 δομών στις 13 περιφέρειες της χώρας από το νέο έτος

Αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης: Δημιουργία 60 δομών στις 13 περιφέρειες της χώρας από το νέο έτος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχέδιο αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας, φέρνει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Σε αυτό προβλέπεται η δημιουργία 60 νέων Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την ενσωμάτωση Επαγγελματικών Λυκείων, Σχολών Κατάρτισης και Δημοσίων ΙΕΚ.

Θα ονομάζονται Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και θα περιλαμβάνουν επαγγελματικό λύκειο, εργαστηριακές υποδομές για την τάξη μαθητείας- οι οποίες θα ενισχυθούν με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό – και ΙΕΚ τα οποία αναβαθμίζονται με νέα προγράμματα κατάρτισης και μετονομάζονται σε σχολές ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης. Βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου είναι η διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης  με την αγορά εργασίας.

«Αποδεικνύει και στην πράξη την έμφαση που δίνουμε στην τεχνική εκπαίδευση, με την ουσιαστική αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων, των Δημόσιων ΙΕΚ, τα οποία μετονομάζονται και ενισχύονται με θεματικούς άξονες, με καινούργιους οδηγούς κατάρτισης, κυρίως με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα, κυρίως στα νέα παιδιά, ότι η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά ένας επαγγελματικός δρόμος ο οποίος ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές για πολύ επικερδείς επαγγελματικές δυνατότητες» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά τις γιορτές θα λειτουργήσει Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας στα ΙΕΚ  και κατ’ επέκταση στις 60 νέες δομές το οποίο ουσιαστικά  θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο των καταρτιζόμενων με την αγορά εργασίας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης ««η ιδέα είναι να μπορέσουμε πραγματικά να απευθυνθούμε σε κάτι εξαιρετικά στοχευμένο  και αυτά ερευνητικά ινστιτούτα να μπορέσουν στην πορεία να παράγουν και οδηγούς κατάρτισης οι οποίοι να είναι στοχευμένοι με τοπικούς όρους»

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε μαζί με τον Υπουργό Παιδείας το πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος. Ξεναγήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια του σχολείου ενώ συζήτησε με τους μαθητές για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ertnews.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση