HomeΚΡΗΤΗΣυγκίνηση και απολογισμός του Δημάρχου Μανώλη Φραγκάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συγκίνηση και απολογισμός του Δημάρχου Μανώλη Φραγκάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τι δήλωσε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στο Καστέλλι, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023,  το Δημοτικό Συμβούλιο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης προχώρησε στον απολογισμό του σημαντικού έργου που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον Δήμο.

Με αφορμή τη λήξη της παρούσας δημοτικής θητείας και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τους δημοτικούς Συμβούλους  για τη συνεργασία που είχαν τα 4 τελευταία χρόνια στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών επιτροπών, αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου.

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι σε μια περίοδο κατά την οποία ο Δήμος αντιμετώπισε πολλές και μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις, η Δημοτική Αρχή πέτυχε πολλά και σημαντικά για τον τόπο και τους ανθρώπους του, έργα και δράσεις που αποτελούν, όπως είπε, μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη Δημοτική Αρχή, στην οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος τόνισε:

«Κλείνοντας αυτόν τον κύκλο, νιώθω την ανάγκη να κάνω ενώπιον σας ένα μικρό απολογισμό των πεπραγμένων μας ως Δημοτική Αρχή, υπενθυμίζοντας σας πως αυτά τα 4 χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε το μεγαλύτερο σεισμικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ήρθαμε αντιμέτωποι με την παγκόσμιας διαστάσεων πολυεπίπεδη κρίση του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα κληθήκαμε να ενσωματώσουμε στο σχεδιασμό μας το μεγάλο για τα χωρικά δεδομένα μας έργο του νέου διεθνή αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι.

Παρά όμως τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες σταθήκαμε όρθιοι και καταφέραμε να διαχειριστούμε με επάρκεια όλα τα παραπάνω, δρομολογώντας μια σειρά από σημαντικά έργα και δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

  • Πρώτα απ’ όλα, εξορθολογήσαμε τα οικονομικά του Δήμου μας ρυθμίζοντας με πολύ προσπάθεια τις οφειλές του Δήμου προς τρίτους.
  • Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα γενναίο τεχνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα σε υποδομές, «πράσινες» παρεμβάσεις και έργα αθλητισμού και πολιτισμού, καθώς και σε χώρους αναψυχής, όπως οι 13 νέες παιδικές χαρές που φτιάξαμε.
  • Υποβάλαμε 31 προτάσεις σε συγχρηματοδοτούμενα και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, εκ των οποίων καταφέραμε και εντάξαμε σε χρηματοδότηση 27 έργα, προϋπολογισμού άνω των 17 εκατ. Ευρώ, που αποτέλεσαν πρόσθετους πόρους για την ανάπτυξη του Δήμου μας.
  • Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Δήμου μας, παρέχοντας νέες υπηρεσίες, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές και η ψηφιακή υποβολή αιτημάτων μέσω κινητού.
  • Ενισχύσαμε το πλέγμα των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου μας, δίνοντας προτεραιότητα στον συνάνθρωπο και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης.
  • Πετύχαμε να χρηματοδοτηθεί, να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για όλη την επικράτεια αυτού, διασφαλίζοντας, μέσα από αυτό το πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, τη βιωσιμότητα και περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη και την επικείμενη λειτουργία του νέου αεροδρομίου.
  • Υλοποιήσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και παρεμβάσεων συντήρησης και βελτίωσης της αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού άνω των 4,5 εκατ. €.
  • Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως προχωρήσαμε στην άμεση ανασυγκρότηση του Δήμου μετά το μεγάλο σεισμό και διεκδικήσαμε από το κεντρικό κράτος τη στήριξη των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας, με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες υποσχέσεις των κρατούντων έμειναν στα λόγια…

Και σε όλα αυτά – δεν πρέπει να ξεχνάμε – πως κανένα έργο απ’ αυτά που παραλάβαμε το 2019 από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου δεν χάθηκε. Όλα ολοκληρώθηκαν και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς ο Δήμος έχει – και οφείλει να έχει – θεσμική συνέχεια».

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του – αιρετούς, μετακλητούς και υπηρεσιακούς – που αυτά τα χρόνια εργάστηκαν άοκνα για να γίνει πράξη όλο αυτό το σπουδαίο έργο, για το οποίο όπως τόνισε αισθάνεται υπερήφανος και το οποίο κατέθεσε αναλυτικά στα πρακτικά, ώστε να υπάρχει αποτυπωμένο για τις επόμενες γενιές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση