HomeHL-HealthΑπό το κόκκινο τσάι μέχρι την τσουκνίδα ανακαλύψτε 7 βότανα που καταπολεμούν την ακμή

Από το κόκκινο τσάι μέχρι την τσουκνίδα ανακαλύψτε 7 βότανα που καταπολεμούν την ακμή

Δείτε τα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το οπλοστάσιο της φύσης προσφέρει λύσεις και για την ακμή, ένα από τα συχνότερα δερματικά προβλήματα με σοβαρό αντίκτυπο στην ευημερία των ατόμων, όπως δείχνουν επιστημονικά ευρήματα που τη συνδέουν με εξαπλάσιες πιθανότητες κατάθλιψης στους εφήβους και τριπλάσιες στους νέους ενήλικες. Ο λόγος φυσικά για τα ροφήματα βοτάνων με αποδεδειγμένα οφέλη, από την υγεία της καρδιάς έως το αδυνάτισμα.

Τα ροφήματα βοτάνων και οι ποικίλιες τσαγιού έχουν αποδεδειγμένη καταπραϋντική και χαλαρωτική δράση, τόσο ως αφέψημα όσο και ως τοπική θεραπεία, και μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κοινής ακμής (acne vulgaris) χάρη:

στα αντιοξειδωτικά του, τα οποία προφυλάσσουν το δέρμα από τη φλεγμονή που πυροδοτούν οι ελεύθερες ρίζες

στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν την ερυθρότητα και το οίδημα

στις αντιβακτηριακές ιδιότητες έναντι βακτηρίων που προκαλούν ακμή

στην ενυδάτωση, απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του δέρματος και τη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος

στην ηρεμιστική του επίδραση που βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους, παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα με την υγεία του δέρματος.

Ακολουθούν επτά ποικιλίες τσαγιού και βότανα που μπορούν να εξασφαλίσουν τα καλύτερα αποτελέσματα κατά της ακμής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  1. Χαμομήλι

Αρχικά, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν έναντι βακτηρίων κατά της ακμής, τοποθετώντας απλώς τα βρεγμένα φακελάκια στο δέρμα αφού κρυώσουν. Η εφαρμογή τους πάνω πάνω στα σπυράκια μπορεί να μειώσει το αίσθημα φαγούρας, την ερυθρότητα και το οίδημα.

Έπειτα, η κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει την ένταση των εξάρσεων ακμής και να ανακουφίσει από γαστρεντερικές διαταραχές, σημαντικός παράγοντας δεδομένου ότι οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να πλήξουν και το δέρμα.

  1. Τσάι Rooibos

Nοτοφαγίνη, ασπαλαθίνη και την υπεροξειδική δισμουτάση είναι τα τρία ισχυρά αντιοξειδωτικά του κόκκινου όπως ακόμη αποκαλείται τσαγιού, τα οποία βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Διατηρεί παράλληλα την υγρασία και ελαστικότητα της επιδερμίδας εξασφαλίζοντας νεανική όψη. Είναι ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη και, σύμφωνα με ειδικούς, μπορείτε να πίνετε έως και έξι φλιτζάνια την ημέρα.

  1. Δυόσμος

Η μενθόλη που περιέχει έχει αντιανδρογόνο δράση και μειώνει τις ορμονικές διαταραχές που ευθύνονται για την ακμή οφειλόμενη σε ορμονικές δυσλειτουργίες, επιβραδύνοντας έτσι την υπερπαραγωγή σμήγματος στο δέρμα. Παράλληλα, ο δυόσμος προάγει την κυτταρική αναζωογόνηση του δέρματος και χαρίζει λάμψη στο δέρμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση 2 φλιτζανιών τσαγιού δυόσμου την ημέρα μπορεί να μειώσει τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες, ένας από τους κύριους παράγοντες της ορμονικής ακμής στις γυναίκες.

  1. Τσουκνίδα

Όπως ο δυόσμος, η τσουκνίδα βοηθά στη μείωση της τεστοστερόνης και συμβάλει κατ’ ανάλογο τρόπο στην προστασία από την ακμή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες που οφείλει στο σημαντικό απόθεμά της σε: βιταμίνες Β, Α, C και Κ, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

  1. Πικραλίδα

Η πικραλίδα ή ταραξάκος είναι σύμμαχος στην αποτοξίνωση και την καλή υγεία του εντέρου χάρη στην πικρή της γεύση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένας μηχανισμός διέγερσης των πεπτικών εκκρίσεων, όπως το γαστρικό οξύ, η χολή και τα πεπτικά ένζυμα, που συμβάλλει στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος συνολικά.

Ως προς την επιδερμίδα, φαίνεται την τονώνει μέσω των ευεργετικών της αποτελεσμάτων στη λειτουργία του ήπατος, το οποίο καθαρίζει το αίμα και απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Περιέχει επίσης αφθονία αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καθώς και βιταμίνες Α, Β, C, σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία ενισχύουν την καθαρότητα του δέρματος.

  1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), μια φυσική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τόσο ως ρόφημα όσο και ως τοπική θεραπεία, έχει επιδείξει ανακουφιστικές ιδιότητες έναντι των εξάρσεων ακμής και ισχυρά αποτελέσματα απέναντι στις ουλές. Λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε καφεΐνη, συστήνεται η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών την ημέρα για την αποκόμιση των οφελών του για την υγεία του δέρματος και τα χρήσιμα μικροθρεπτικά του όπως καροτενοειδή, τοκοφερόλες, ασκορβικό οξύ και σελήνιο.

  1. Τζίντζερ

Επιλέγοντας το τζίντζερ κάνετε ένα σημαντικό δώρο στην επιδερμίδα σας, έναν σύμμαχο με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικό χαρακτήρα που του εξασφαλίζουν οι περισσότερες από 30 ενώσεις τζιντζερόλης, ο οποίος ενισχύει παράλληλα την ελαστικότητα του δέρματος και βοηθά στην υποχώρηση των σημαδιών της ακμής. Επιπλέον, ευνοεί την υγεία του δέρματος φροντίζοντας για το εύρυθμο πεπτικό: το τζίντζερ μπορεί να ενεργοποιήσει την κινητικότητα στο γαστρεντερικού σωλήνα και να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα και την διάταση του κοιλιακού τοιχώματος.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση