HomeHL-HealthΠράσινο, μαύρο ή λευκό; Τι χρώμα έχει το καλύτερο τσάι για αδυνάτισμα

Πράσινο, μαύρο ή λευκό; Τι χρώμα έχει το καλύτερο τσάι για αδυνάτισμα

Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αγάπη για το τσάι σίγουρα… επιβραβεύει όσους το προτιμούν και το εντάσσουν στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την κατανάλωσή του με σημαντικά οφέλη για την υγεία όπως μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και νόσο Αλτσχάιμερ. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε διάφορες ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση όπως οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη, το αναγάγουν σε αναπόσπαστο κομμάτι ενός διατροφικού πλάνου για την εξασφάλιση της καλής υγείας και μακροζωίας.

Ένας ακόμη λόγος για τη μεγάλη δημοτικότητα του τσαγιού είναι η συμβολή του στο αδυνάτισμα. Για όσους και όσες επιθυμούν έναν σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους, οι παρακάτω ποικιλίες αποτελούν ιδανικές επιλογές. Μπορείτε να αναζητήσετε ανάμεσα στο πράσινο, το μαύρο και το λευκό τσάι, αλλά και σε τέσσερις ακόμη ποικιλίες τσαγιού τον ιδανικό σύμμαχό σας για το αδυνάτισμα:

  1. Πράσινο τσάι

Το τσάι που αγαπούν όσοι αποφεύγουν την καφεΐνη -η L-θεανίνη του πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τη δράση της- έχει συνδεθεί με τα ισχυρότερα αποτελέσματα ως προς την απώλεια κιλών και την καύση του λίπους. Το μυστικό κρύβεται στις κατεχίνες όπως η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), σε επίπεδα πολλαπλάσια συγκριτικά με άλλες ποικιλίες, οι οποίες επιταχύνουν τον μεταβολισμό και τις καύσεις και μειώνουν τα επίπεδα της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνη.

  1. Μαύρο τσάι

Σε περίπτωση που αναζητάτε αδυνάτισμα και boost στην ενέργεια αντίστοιχο με του καφέ, στραφείτε στο μαύρο τσάι. Το οπλοστάσιο του μαύρου τσαγιού περιλαμβάνει άφθονες οξειδωμένες πολυφαινόλες όπως οι θειοβλαβίνες, ενώσεις με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους, και καφεΐνη, οι οποίες επιταχύνουν τον μεταβολισμό, αυξάνουν την καύση θερμίδων, εμποδίζουν την απορρόφηση των λιπαρών και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

  1. Τσάι Oolong

Αν και επιδεικνύει παρόμοια δράση με το πράσινο και μαύρο τσάι χάρη στα κοινά συστατικά τους, φαίνεται να έχει το προβάδισμα. Περιέχοντας επιπλέον πλήθος βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, το τσάι Oolong ενισχύει την πέψη, προφυλάσσει από τον διαβήτη, συντελεί στο χαμηλότερο βάρος και τη ρύθμιση της φλεγμονής. Υπάρχουν έρευνες που συστήνουν έως και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα για τα μέγιστα οφέλη.

  1. Λευκό τσάι

Αν και προέρχεται από το φυτό Camelia sinensis όπως και άλλες ποικιλίες (μαύρο, πράσινο, oolong και Pu-erh), έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία και περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καφεΐνη και οι κατεχίνες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους ενισχύοντας τον μεταβολισμό και αυξάνοντας τη διάσπαση των λιποκυτάρρων, μπλοκάροντας παράλληλα τον σχηματισμό νέων, όπως έδειξε σειρά πειραμάτων σε ποντίκια.

  1. Τσάι Pu-erh

Η διαδικασία ζύμωσης και παλαίωσης που υφίσταται το τσάι από την ομώνυμη πόλη της Κίνας χαρίζει μοναδικότητα στη γεύση αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες, όπως καλύτερος έλεγχος στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η παραπάνω επεξεργασία του επιτρέπει να λειτουργεί και σαν προβιοτικό που προφυλάσσει τις ισορροπίες των μικροβίων στο έντερο. Έτσι, η κατανάλωσή του μια ώρα μετά το γεύμα είναι ιδανική για την αποβολή των δύσπεπτων λιπαρών.

Τέλος, αποδεικνύεται ωφέλιμο για την απομάκρυνση των τοξινών και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών χάρη στα δύο συστατικά του, το γαλλικό οξύ και η θειαβρωνίνη.

  1. Τσάι Ματέ (Yerba Mate)

Πρόκειται για παραδοσιακό ρόφημα της Νότιας Αμερικής που παρασκευάζεται με αποξήρανση πάνω από φωτιά φύλλων και κλαδιών του φυτού yerba mate. Περιέχει αντιοξειδωτικά και καφεΐνη (80mg ανά κούπα) που δρουν κατά της φλεγμονής και της παχυσαρκίας, ενώ έχει συνδεθεί με μείωση της χοληστερόλης.

  1. Τσάι ιβίσκου

Το γνωστό για την όξινη γεύση του τσάι από φύλλα ιβίσκου θα πρέπει να σκεφτούν όσοι αποφεύγουν την καφεΐνη και θέλουν να ρίξουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Παλαιότερη μελέτη σε 36 υπέρβαρα άτομα συνέδεσε την κατανάλωσή του με απώλεια βάρους σε βάθος 12 εβδομάδων.
ygeiamou.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση