HomePost ItΤο ΤΕΕ/ΤΑΚ για τα προβλήματα περιοχής Γιόφυρου

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ για τα προβλήματα περιοχής Γιόφυρου

Επιστολή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΤΟ ΤΕΕ/ΤΑΚ με επιστολή προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό ζητά συνάντηση προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα στην περιοχή του Γιοφύρου και να δρομολογηθεί ο σχεδιασμός, η πολεοδόμηση και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμοι κύριοι,

Στη συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23.11.2023 παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ‘’Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Χωστού’’ οι οποίοι ανέφεραν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολεοδομική ενότητα ‘’Αγίου Ιωάννη Χωστού’’.

Σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων η περιοχή αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα από την υπερχείλιση του ποταμού  Γιόφυρου τα οποία κυρίως οφείλονται στην ανεπάρκεια διατομών υφιστάμενων γεφυρών, στα έντονα φαινόμενα καταπάτησης της κοίτης με μπαζώματα τόσο στις αστικές περιοχές όσο και σε αυτές με έντονη αγροτική εκμετάλλευση, καθώς και στην αυθαίρετη δόμηση στις παρόχθιες περιοχές. Έτσι στην πεδινή κοίτη του Γιόφυρου, όταν πραγματοποιούνται μεγάλες καταιγίδες, μεγάλες ποσότητες φερτών υλών μεταφέρονται προς τα κατάντη ως αποτέλεσμα της διάβρωσης των οχθών και των παρόχθιων εκτάσεων στα ορεινά τμήματα της λεκάνης.

Έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την Τεχνική Έκθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Υφιστάμενων τμημάτων Παράκαμψης Χανίων-Ρεθύμνου-Ηρακλείου του ΒΟΑΚ και τονίστηκε η αναγκαιότητα  της αποκατάστασης της σύνδεσης του ΒΟΑΚ με τη Φοινικιά, με διόρθωση των κόμβων που προτείνεται,  ώστε οι κυκλοφοριακοί φόρτοι να ικανοποιούνται.

Επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζονται  στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) Φοινικιάς – Μαλάδων στο οποίο δραστηριοποιούνται περίπου 300 επιχειρήσεις. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως βιοτεχνική ζώνη χαμηλής όχλησης, βρίσκεται εντός πολεοδομικής ενότητας αλλά εκτός σχεδίου πόλης με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, διάνοιξη οδών και η κυκλοφοριακή σύνδεση της περιοχής με  τον ΒΟΑΚ.

Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η έλλειψη σήμανσης μέσα στις γειτονιές και ειδικά στα σχολεία όπου χρειάζεται να κατασκευαστούν πεζοδρόμια για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων και των μαθητών ενώ είναι επιτακτική ανάγκη της ολοκλήρωσης του σχεδίου πόλης και της ανάπλασης της περιοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ως Δ.Ε. προτείνουμε  την  πραγματοποίηση ενημέρωσης – συνάντησης μεταξύ των μελών της Δ.Ε., των εκπροσώπων του ‘’Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Χωστού’’  με εκπρόσωπους από την Τεχνική Υπηρεσία τόσο της Περιφέρειας Κρήτης όσο και του  Δήμου Ηρακλείου ώστε να καταγραφούν τα θέματα αυτά και να δρομολογηθεί ο σχεδιασμός, η πολεοδόμηση  και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Είμαστε στην διάθεση σας και αναμένουμε τις ενέργειες σας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση