HomeHL1-CultureΣτο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δέκα ελάσματα από τη Δωδώνη

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δέκα ελάσματα από τη Δωδώνη

Όσα ρωτούσαν οι προσκυνητές το μαντείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εγκαινιάζοντας τη νέα του δράση με τίτλο «Συναντήσεις Μουσείων στο Εθνικό», υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό το όραμά του για διάλογο με τα Μουσεία της Περιφέρειας.

Το Μουσείο γίνεται το κέλυφος φιλοξενίας μιας σειράς μικρής κλίμακας παρουσίασης επιλεγμένων έργων της αρχαιότητας που φυλάσσονται σε περιφερειακά μουσεία, έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και παράλληλα να τον παροτρύνει να επισκεφθεί τα Μουσεία και τους τόπους προέλευσης των σημαντικών αυτών εκθεμάτων.

10 ελάσματα από τη Δωδώνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00, στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιαστούν δέκα αρχαία μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το Ιερό του Διός και της Διώνης στη Δωδώνη, με αφορμή την ένταξη του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης στον διεθνή κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO, τον Μάϊο του 2023.

elasma-me-erotima

Τα χρηστήρια ελάσματα είναι λεπτά φύλλα μολύβδου πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον Δία και την σύνναό του θεά, Διώνη και με βάση τη γραφή χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

aerofotografia-tou-archeologikou-chorou-tis-dodonis

Τι ρωτούσαν στο μαντείο της Δωδώνης

Τα ερωτήματα που έθεταν προς τις θεότητες οι προσκυνητές διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα, ενώ τα περισσότερα είναι ιδιωτικά και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας.

schedio-epigrafis-christiriou-elasmatos-12177

Πρόκειται για μικρά αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές μέσα στον χρόνο.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλίες για τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση