HomeΕΛΛΑΔΑΤο τέλος του «μαύρου» χρήματος – Τι θα πληρώνεται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα από την Πρωτοχρονιά

Το τέλος του «μαύρου» χρήματος – Τι θα πληρώνεται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα από την Πρωτοχρονιά

«Θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά» Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ψηφοφορία θα τεθεί σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση στην πράξη, βάζει τέλος στα μετρητά και για την ακρίβεια στο «μαύρο χρήμα» και στις συναλλαγές «χέρι με χέρι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να μπει τέλος στις «μαύρες» σακούλες με τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ή στις τακτικές «με ΦΠΑ ή έκπτωση χωρίς ΦΠΑ».

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα χρήματα από την φοροδιαφυγή να επιστρέψουν στην κοινωνία με τη μορφή φοροελαφρύνσεων και αυξήσεις στα εισοδήματα, ενώ τα επιπλέον έσοδα από τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών θα οδηγηθούν στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

«Θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά»
Από την Πρωτοχρονιά μπαίνει τέλος στις «μαύρες» σακούλες που κυκλοφορούν στην αγορά, γεμάτες με χρήματα που πηγαίνουν για την αγορά ενός ακινήτου.

Στο εξής, όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται μέσω τραπέζης και θα μπει τέλος στην ολική ή μερική εξόφληση με μετρητά που θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2023.

«Εφεξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την πανδημία έχει σημειωθεί κατακορυφή αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 έγιναν 368 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές που ξεπέρασαν σε αξία τα 407 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2021, ενώ τα στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι θα ξεπεραστεί και ο αριθμός των e-συναλλαγών του 2022.

Από το 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS, ώστε να τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. «Περιορίζονται και οι πελάτες δύο δυνατοτήτων. Δυσκολεύει το ψευδεπίγραφο μήνυμα «με ή χωρίς απόδειξη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση προωθεί την επέκταση των POS σε όλο το φάσμα του λιανικού εμπορίου.

Παράλληλα, οι εισπράξεις και οι δαπάνες των επιχειρήσεων θα αναρτώνται στο myDATA, ώστε να μπορούν να γίνονται εύκολα οι έλεγχοι της εφορίας και να γνωρίζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ανά πάσα στιγμή τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, από την Πρωτοχρονιά οι συναλλαγές με μετρητά πάνω από το όριο των 500 ευρώ, θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο της πληρωμής. Δηλαδή, για μια συναλλαγή 600 ευρώ, το πρόστιμο θα είναι 1.200 ευρώ. Το όριο των 500 ευρώ, αν και επιχειρήθηκε να μειωθεί, δεν μπορεί να τροποποιηθεί, καθώς θα καταργούσε στην πράξη, το υψηλότερο σε αξία χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί στην Ευρωζώνη.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει μικρές αλλαγές την τελευταία στιγμή και θα αφορά μόνο τη διεύρυνση των ομάδων που δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο εισόδημα (η σημερινή διάταξη αφορά πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ), αλλά και τους επαγγελματικούς κλάδους που δεν λειτουργούν όλους τους μήνες του χρόνου.

Η γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες πάντως, δεν πρόκειται να αλλάξει. Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επέμεναν χθες στη Βουλή πως δεν γίνεται να υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται για μια «ορίζοντια» παρέμβαση, αφού όσοι επιθυμούν να εξαιρεθούν από το ελάχιστο τεκμήριο, θα μπορούν να το διεκδικήσουν, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και μετά τον έλεγχο της εφορίας.

Βασίλης Τσεκούρας

mononews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση