HomeHL-9Ερχονται ραβασάκια ελέγχου σε επαγγελματίες λόγω δαπανών

Ερχονται ραβασάκια ελέγχου σε επαγγελματίες λόγω δαπανών

Με ποια κριτήρια η Εφορία τούς καλεί να δώσουν εξηγήσεις για εισοδήματα και περιουσιακή κατάσταση. Έξτρα διασταύρωση με τραπεζικά δεδομένα και ειδοποιητήριο ελέγχου τον Ιανουάριο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια πρόσθετη διασταύρωση μεταξύ των στοιχείων που έχει ήδη στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ με τα αντίστοιχα στοιχεία των τραπεζών χωρίζει 20.000 φορολογούμενους από την κλήση τους για παροχή εξηγήσεων ή για έλεγχο από την εφορία.

Η ΑΑΔΕ περνάει αυτές τις ημέρες από δεύτερο κόσκινο 20.000 φορολογούμενους, οι οποίοι βγήκαν στον αφρό της διασταύρωσης στοιχείων 3,8 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων.

Κοινό χαρακτηριστικό των 20.000 φορολογουμένων το γεγονός ότι δήλωναν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ αλλά την ίδια ώρα εντοπίστηκαν με καταναλωτικές δαπάνες από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Μετά το διπλό τσεκάρισμα με τα στοιχεία δανείων, καταθέσεων και λοιπών τραπεζικών προϊόντων που διενεργεί η ΑΑΔΕ, όσοι εξακολουθούν να εμφανίζουν αδικαιολόγητες, σύμφωνα με την εφορία, διαφορές δηλωθέντων εισοδημάτων και καταναλωτικών δαπανών, θα κληθούν αρχικά για την παροχή εξηγήσεων και εν συνεχεία, εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, για τακτικό έλεγχο. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται πως θα χτυπήσουν την πόρτα των φορολογουμένων τον Ιανουάριο.

Η διασταύρωση της ΑΑΔΕ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο. Διασταυρώθηκε μια δέσμη διαθέσιμων στοιχείων σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα για 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα διασταυρώθηκαν στοιχεία:

  • Πληρωμών μέσω πάσης φύσεως καρτών
  • Τόκων καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους
  • Τόκων και δόσεων δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες
  • Δαπανών λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ
  • Δαπανών για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής
  • Δαπανών για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Εξόδων νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία
  • Ακόμα και δαπανών για φως, νερό, τηλέφωνο, εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.

Η διασταύρωση οδήγησε την ΑΑΔΕ σε ένα τεράστιο όγκο 80 εκατ. δεδομένων και πληροφοριών, τα οποία μπήκαν σε φίλτρα διασταυρώσεων για να προκύψουν 440.000 φορολογούμενοι με αξιοσημείωτες διαφορές.

Για τους 20.000 από αυτούς, οι διαφορές είναι παραπάνω από αξιοσημείωτες καθώς υπερβαίνουν τις 30.000, 50.000 ή ακόμα και 200.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είναι αυτές οι περιπτώσεις, οι οποίες τώρα διασταυρώνονται για μια ακόμα φορά με τα στοιχεία των τραπεζών, για να προκύψει η τελική λίστα των προς άμεσο έλεγχο υποθέσεων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση