HomeHL-Economy«Σαφάρι» για τους μπαταχτσήδες του ΕΦΚΑ: 30.000 ραβασάκια σε ένα τρίμηνο

«Σαφάρι» για τους μπαταχτσήδες του ΕΦΚΑ: 30.000 ραβασάκια σε ένα τρίμηνο

Κατασχέσεις για χρέη 13 δισ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πήραν μήνυμα, ξαναπήραν μήνυμα, μπήκαν σε ρύθμιση και την εγκατέλειψαν με σχετική ευκολία ή απλώς αγνόησαν επιδεικτικά κάθε ειδοποίηση. Αυτούς κι άλλους πολλούς, βάζουν στο στόχαστρο ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, εφαρμόζοντας το ρητό «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Προλαβαίνοντας δε, όσους σπεύσουν να μιλήσουν για κυνηγητό επαγγελματιών κι επιχειρήσεων, που «γονάτισαν» από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, τα στοιχεία με το “κλείσιμο” του 2023 φανερώνουν το εξής: από το σύνολο των χρεών ύψους 47,554 δισ. ευρώ, το 65,95% (31,363 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα, δηλαδή καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

Το ενδιαφέρον- για εισπρακτικούς και όχι μόνο λόγους- εστιάζεται στους αποκαλούμενους “μεγάλους” και “πολύ μεγάλους” οφειλέτες. Από το σύνολο των 47,5 δισ ευρώ, πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος χρωστάνε 34.612 οφειλέτες, στους οποίους αναλογεί σχεδόν το μισό “βουνό” των χρεών, δηλαδή 20,5 δισ ευρώ. Για προφανείς λόγους, τα φώτα πέφτουν σε 2.641 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με χρέη άνω του 1 εκατ ευρώ έκαστος και συνολικές οφειλές 11,2 δισ ευρώ. Μια προσεκτικά ματιά δείχνει, όμως, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρεών είναι χαμένη υπόθεση, καθώς από τα 11,2 δισ, τα 6 δισ ευρώ είναι προσαυξήσεις, άρα πρόκειται για παλιές υποθέσεις, με χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.

Τα… ραβασάκια  

Το πρώτο φίλτρο σε αυτό το “σαφάρι” αφορά στους συστηματικούς και… κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες. Στο ΚΕΑΟ αναλύουν, λοιπόν και επεξεργάζονται τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να ελεγχθούν μεταξύ άλλων και ενδεχόμενες περιπτώσεις έντονης παραβατικότητας και συστηματικής δημιουργίας οφειλών, καθώς και να διακριβωθεί το modus operandi στις περιπτώσεις αυτές.

Κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα. Η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης, δηλαδή όσων κρύβονται πίσω από “αχυρανθρώπους”.

Οι “καμπάνες” δεν πέφτουν επί δικαίων και αδίκων. Πριν από τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων- δηλαδή δεσμεύσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών- οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ.

Στη συνέχεια, καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής, με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το ύψος της οφειλής, η συμπεριφορά του οφειλέτη π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής, η παλαιότητα της οφειλής κλπ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πριν χτυπήσουν οι “καμπάνες”, θα καταφτάσουν τα ραβασάκια. Πολλά ραβασάκια. Μέχρι τον Δεκέμβριο 2023 είχαν αποσταλεί συνολικά 2.186.156 Ατομικές Ειδοποιήσεις σε οφειλέτες, ενώ μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους εστάλησαν 29.884 τέτοια “ραβασάκια”. Τι λένε αυτές οι ειδοποιήσεις; Ότι η οφειλή έχει μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και ότι αν δεν ανταποκριθεί ο οφειλέτης εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Κι επειδή πολλοί επιχείρησαν να ξεγλιστρήσουν δια των… ρυθμίσεων, που στη συνέχεια άφησαν απλήρωτες, ένα και μόνο στοιχείο αρκεί για να δείξει ότι το ΚΕΑΟ χτυπάει δυο φορές: για χρέη 13 δισ ευρώ, που μπήκαν σε ρύθμιση η οποία χάθηκε, οι υπηρεσίες επανήλθαν και με συνοπτικές διαδικασίες δέσμευσαν λογαριασμούς ή/και κατάσχεσαν κινητή ή/και ακίνητη περιουσία.

Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 345.743 και το ρυθμισμένο ποσό 4,681 δισ ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 649.237 για οφειλές ύψους 3,134 δισ ευρώ. Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το ότι έχουν χαθεί 961.691 ρυθμίσεις πάσης φύσεως, για συνολικές οφειλές 17,5 δισ ευρώ…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση