HomeHL-9Αλέξης Γρηγορόπουλος: Ο καθόλου “πρότερος σύννομος βίος” του Κορκονέα

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Ο καθόλου “πρότερος σύννομος βίος” του Κορκονέα

Δεκαπέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με τον Κορκονέα να είναι ελεύθερος. Το χρονικό μιας δολοφονίας που τάισε με οργή τη “γενιά του Δεκέμβρη”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήταν λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με την παρέα του στα Εξάρχεια για να γιορτάσει με φίλους του, ανήμερα του Αγίου Νικολάου.

Τα παιδιά κάθονταν στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα. Κορκονέας και Σαραλιώτης επέβαιναν σε περιπολικό το οποίο έλαβε σήμα για να μεταβεί για τροχαία παράβαση στην Αλεξάνδρας, χωρίς όμως να πάνε ποτέ εκεί. Αντιθέτως, βρέθηκαν στο σημείο που ήταν συγκεντρωμένος κόσμος στα Εξάρχεια.

Οι αστυνομικοί διαπληκτίστηκαν με τους νεαρούς και αποχώρησαν με το όχημά τους. Έλαβαν εντολή να αποσυρθούν, ωστόσο επανήλθαν με τα πόδια προς τη Τζαβέλα. Ο Σαραλιώτης έριξε προς τους νεαρούς μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και ο Κορκονέας πυροβόλησε προς το πλήθος τρεις φορές. Η μία σφαίρα βρήκε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε νεκρό στα χέρια των φίλων του.

Το ντοκουμέντο της δολοφονίας:

 

Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία:

Οι αστυνομικοί έφυγαν χωρίς να ενημερώσουν το κέντρο για τους πυροβολισμούς και για το γεγονός ότι είχε χτυπηθεί ένα παιδί.

Το πρώτο tweet που θα θυμόμαστε για πάντα:

Κάποιον πυροβόλησαν στα Εξάρχεια.— Constantin Pilavios (@cpil) December 6, 2008

Ανέφεραν στην υπηρεσία τους ότι είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες, ένα σενάριο που διακίνησε η Αστυνομία εν συνεχεία προς τα ΜΜΕ και αναπαράχθηκε σε μεγάλο βαθμό. Οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν έκαναν λόγο για εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε τον θάνατο του Γρηγορόπουλου. Οι μαρτυρίες ήταν όλες αντίθετες και έκαναν λόγο για ευθεία βολή.

Οι δύο ένστολοι συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μαζί με τον διοικητή ΑΤ Εξαρχείων.

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν από τις πιο ιστορικές της μεταπολίτευσης. Χιλιάδες νέοι βγήκαν αμέσως στους δρόμους, λίγες μόλις ώρες μετά τη δολοφονία. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου, ξεσπασαν οδομαχίες, στήθηκαν οδοφράγματα έξω από τις πανεπιστημιακές σχολές. Μέχρι και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα παραδόθηκε στις φλόγες. Η Αθήνα ήταν εμπόλεμη ζώνη για πολλές μέρες, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Πορείες έγιναν και σε πόλεις του εξωτερικού.

news247.gr

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση