HomeHL-HealthΜητρικός θηλασμός: Μία ημερίδα για τα οφέλη της αρχέγονης τροφής, από την «Αλκυόνη»

Μητρικός θηλασμός: Μία ημερίδα για τα οφέλη της αρχέγονης τροφής, από την «Αλκυόνη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, συστήνουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό έως και το τέλος του 6ου μήνα ζωής του βρέφους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον μητρικό θηλασμό, τα οφέλη του για το νεογνό και τη μητέρα, τη στρατηγική πρόληψης υγείας στη χώρα μας, καθώς και τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το θέμα αυτό, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου μεταξύ 11πμ έως 2μμ στο Μουσείου του Ιδρύματος Ε.&Β. Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Αθήνα) η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού υλοποιεί από τον Απρίλιο του 2013 με την επιστημονική επιμέλεια της τ. Διευθύντριας, κυρίας Αντωνιάδου – Κουμάτου Ιωάννας, το πρόγραμμα «Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού».

Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής που στοχεύει στην αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον μητρικό θηλασμό, με στόχο ο μητρικός θηλασμός να αποτελεί την αυτονόητη επιλογή σίτισης νεογνών και βρεφών. Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσα από δράσεις για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, την υποστήριξη των θηλαζουσών και την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας.

Η 2η Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα (2017) που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής αποτυπώνει την ανάγκη και την αξία υλοποίησης των δράσεων της Εθνικής Πρωτοβουλίας για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού. Με τον νόμο 4316/2014 θεσμοθετείται η ανάγκη προαγωγής του μητρικού θηλασμού σε εθνικό επίπεδο και ανατίθεται κεντρικός ρόλος στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, συστήνουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό έως και το τέλος του 6ου μήνα ζωής του βρέφους και συνέχισή του παράλληλα με τη χορήγηση στερεών τροφών μέχρι τα δύο έτη, πάντα με σεβασμό στην επιθυμία της δυάδας μητέρας-παιδιού.

Άλλωστε, όπως αναφέρει και η έγκριτη Επιθεώρηση The Lancet το 2016, «…σε όλα τα θηλαστικά ο αναπαραγωγικός κύκλος περιλαμβάνει τόσο την κύηση όσο και τον θηλασμό. Σε περίπτωση απουσίας του τελευταίου, κανένα από αυτά τα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, δε θα είχε επιβιώσει».

Τον μητρικό θηλασμό από διαφορετικές οπτικές θα προσεγγίσουν μέσα από διεπιστημονικό διάλογο οι ομιλητές:

κος Αναγνωστόπουλος Δ., Ομότιμος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ,

κα Ανατολίτου Φ. – Παιδίατρος, Νεογνολόγος, Αντιπρόεδρος ΙΥΠ,

κα Γιαννακούλια Μ. – Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,

κα Γουρουντή Κ. – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαιευτικής, Πρόεδρος Τμήματος Μαιευτικής ΠΑΔΑ,

κα Καλύβα Φ. – Παιδίατρος, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας

κα. Ξεκαλάκη Α. – Παιδίατρος, Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του ΙΥΠ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί προβολή και έκθεση φωτογραφιών με θέμα τον μητρικό θηλασμό, έργο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της LEICA Academy.

 

cnn.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση