HomeHL-EconomyΤα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας σε χρηματιστήριο και ομόλογα

Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας σε χρηματιστήριο και ομόλογα

Οι λόγοι της αναβάθμισης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής σε BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+.

Είχαν προηγηθεί η Scope Ratings τον Αύγουστο, η DBRS τον Σεπτέμβριο και η S&P τον Οκτώβριο.

Οι λόγοι της αναβάθμισης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου Fitch,οι βασικοί άξονες της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής:

Ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους,

Δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή,

Ανθεκτική ανάπτυξη,

Συνέχιση της πολιτικής μεταρρυθμίσεων και

Ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος

Χρηματιστήριο

Μέσα σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον με ενδυναμωμένες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανοίγονται θετικές προοπτικές και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η επενδυτική βαθμίδα θα ξεκλειδώσει νέα κεφάλαια που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να επενδυθούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Επιπλέον, επειδή η Ελλάδα έχει συσσωρευμένο επενδυτικό κενό λόγω της κρίσης, η αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μέσω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας καθιστά την κάλυψη αυτού του κενού πιο γρήγορη.

Ομόλογα

Παράλληλα ανοίγει η πόρτα μιας δεξαμενής επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζονται ομόλογα περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψει σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τις εισροές κεφαλαίων και συμβάλλοντας περαιτέρω στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων , κάτι που καταγράφεται άμεσα, αφού το ελληνικό δεκαετές έπεσε κάτω από το 3,60%, συγκεκριμένα στο 3,55%, κλείνοντας την ψαλίδα του spread με το γερμανικό στις 119 μονάδες βάσης ή 1,19%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον οίκο Wood , oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα σημειώσουν περαιτέρω μείωση το 2024 και θα πλησιάσουν τα γαλλικά. Οι αναλυτές του βρετανικού οίκου Wood εκτιμούν ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου θα μειωθεί κατά 50-70 μ.β. το επόμενο έτος.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση