HomeHL-EconomyΤο «πείραμα» της Νότιας Αφρικής με την 4ήμερη εργασία

Το «πείραμα» της Νότιας Αφρικής με την 4ήμερη εργασία

Το εντυπωσιακό εύρημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας στη Νότια Αφρική που διεξήχθη υπό την εποπτεία της 4 Day Week Global.

Αυτό που συνέβη ήταν κάτι που εξέπληξε τους περισσότερους. Πραγματικά, πόσοι θα περίμεναν ότι λιγότεροι από 1 στους 4 εργαζόμενους θα αξιοποιούσαν τη δυνατότητα να δουλεύουν 4 αντί για 5 ημέρες την εβδομάδα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότερες από 28 εταιρείες, με πολλές από αυτές να προσφέρουν ευελιξία στους εργαζόμενους για το ποιες ημέρες επιλέγουν να μην εργαστούν.

Η εξάμηνη μελέτη επέτρεψε στους εργαζόμενους να βιώσουν μια τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία χωρίς να μειωθούν οι αμοιβές τους.

Πριν από τη δοκιμή, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια εκπαίδευση προγραμματισμού και εργασίας που διεξήχθη από το 4 Day Week Global, συμπεριλαμβανομένων δύο μηνών εργαστηρίων, καθοδήγησης και υποστήριξης.

Περίπου το 71% των εργαζομένων που συμμετείχαν στη δοκιμή ήταν γυναίκες.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε κλάδους επαγγελματικών υπηρεσιών, πληροφορικής, μάρκετινγκ και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ερευνητές στο Boston College συνεργάστηκαν επίσης στην πρωτοβουλία, καθώς η εφαρμογή μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας έχει γίνει το επίκεντρο των εργοδοτών που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους, αναφέρει η Clockwise.

«Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ενώ οι ώρες δεν μειώθηκαν, οι εργαζόμενοι είδαν βελτιώσεις σε σχεδόν όλους τους δείκτες: ευεξίας, στρες, εξουθένωσης, κόπωσης, άγχους, ψυχικής υγείας, ισορροπίας εργασίας-οικογένειας, προβλημάτων ύπνου και συχνότητας άσκησης», είπε η καθηγήτρια Juliet Schor, ερευνήτρια στο Boston College.

«Ένα από τα συχνότερα αποτελέσματα είναι μια μεγάλη βελτίωση στην παραγωγικότητα χωρίς μεγάλη αύξηση στην ένταση εργασίας», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι έπρεπε να δεσμευτούν για την παροχή της ίδιας παραγωγής για τη συμμετοχή στο πείραμα, με μείωση 20% στον χρόνο εργασίας.

Αν και πολλές εταιρείες ήταν δύσπιστες σχετικά με το εάν η δοκιμή θα αντιμετωπίσει ή όχι τις αυξανόμενες προκλήσεις παραγωγικότητας στη Νότια Αφρική, το 92% των συμμετεχόντων εργοδοτών αποφάσισε να διατηρήσει μόνιμα τα μειωμένα προγράμματα εργασίας.

«Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει μια κομβική στιγμή όχι μόνο για τη Νότια Αφρική αλλά για ολόκληρη την ήπειρο και την παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της 4 Day Week Global, Dr Dale Whelehan.
ot.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση