HomeHL-9BBC: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή

BBC: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή

Ποιοι είναι οι 137 όμηροι που παραμένουν αιχμάλωτοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατέρρευσαν, δήλωσε στο BBC πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα. Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά από μια εβδομάδα εκεχειρίας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή παύση των μαχών.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Μόλις μία εβδομάδα έμεινε ενεργή η κατάπαυση του πυρός. Με τη λήξη της διορίας οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει βορρά και νότο στο θύλακα. Στη Χαν Γιούνις σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα. Το ίδιο και στη Ράφα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών το πρωί.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες με σειρήνες να ακούγονται σε ισραηλινά εδάφη κοντά στα σύνορα. Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.

Επίσης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή πόλη Χούλα στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al-Manar. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Χαμάς και Ισραήλ πάντως αλληλοκατηγορούνται. Η Χαμάς θεωρεί συνυπεύθυνες τις ΗΠΑ και ισχυρίζεται ότι αποδέχτηκε τρεις διαφορετικές προτάσεις που απέρριψε το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση πως παραβίασε τους όρους της συμφωνίας.

“Έχοντας αποτύχει να δώσει λίστα με περισσότερους ομήρους, ο τρομοκρατικός στρατός της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, παραβίασε τους κανόνες. Η Χαμάς τώρα θα αντιμετωπίσει το πιο σκληρό σφυροκόπημα” τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF, Έιλον Λεβύ. “Υπεύθυνες για την αποτυχία είναι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί. Ήταν ξεκάθαρο χθες ότι το Ισραήλ ήθελε να επιστρέψει στις μάχες” σχολίασε από πλευράς του ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.

Ο στρατός δημοσιεύει χάρτη στον οποίο έχει χωρίσει περιοχές της Γάζας με νούμερα, έτσι ώστε όπως λέει να ενημερώνει πού θα χτυπήσει για να φεύγει ο κόσμος. Την ίδια ώρα μοιράζει φυλλάδια στους αμάχους για να φύγουν από περιοχές στα νοτιοανατολικά του θύλακα και να μεταφερθούν προς τη θάλασσα στα δυτικά.

“Οι δυνάμεις μας εφορμούν. Συνεχίζουμε τη μάχη με όλη μας τη δύναμη για να επιτύχουμε τους στόχους μας” δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Καταστροφική χαρακτηρίζει με μήνυμά του την επιστροφή στον πόλεμο ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ σε αυστηρό ύφος ο εκπρόσωπος της Unicef, Τζέιμς Έλντερ, μέσα από νοσοκομείο στη Γάζα, κάνει λόγο για πόλεμο εναντίον παιδιών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθεις για νέες παύσεις στον πόλεμο, ενώ το Κατάρ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Στη συνάντησή του με τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε οι επιχειρήσεις στο νότο να μην είναι ανάλογες με το βορρά: “Ξεκαθάρισα ότι προτού το Ισραήλ ξαναρχίσει μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να θέσει σε εφαρμογή σχέδια προστασίας των αμάχων, που ελαχιστοποιούν περισσότερες απώλειες αθώων Παλαιστινίων“.

Λίγο πριν τη λήξη της κατάπαυσης άλλοι οκτώ όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς. Στις μαρτυρίες τους αναφέρουν ότι οι ένοπλοι έβαζαν τα παιδιά σε μοτοσικλέτες και έκαιγαν τα πόδια τους στις εξατμίσεις για να μπορούν να τα αναγνωρίσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα νάρκωναν.

Για βασανιστήρια, ψυχολογικά και σωματικά, από την πλευρά των ισραηλινών κάνουν λόγο και οι Παλαιστίνιοι που αποφυλακίστηκαν.

Στο Ισραήλ ακόμη τρεις νεκροί όμηροι που βρίσκονταν στα χέρια της Χαμάς ταυτοποιήθηκαν, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το χρόνο ή τις συνθήκες του θανάτου τους. Μεταξύ τους και η 56χρονη Μάγια Γκόρεν, δασκάλα νηπιαγωγείου.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη των New York Times ότι οι Ισραηλινές Αρχές όχι μόνο γνώριζαν αλλά είχαν στα χέρια τους το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου για πάνω από έναν χρόνο! Το μόνο που δεν είχαν στη διάθεσή τους ήταν η ημερομηνία της επίθεσης.

Ποιοι είναι οι οι 137 όμηροι που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα

Οι περισσότεροι άνδρες, μεταξύ αυτών πατέρες παιδιών που απελευθερώθηκαν, στρατιώτες και περίπου 20 γυναίκες: όσα είναι γνωστά σχετικά με τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι σήμερα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εκ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, οι 105 απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ αυτών 80 στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στους οποίους προστίθενται 5 άνθρωποι που απελευθερώθηκαν προηγουμένως.

Πιο συγκεκριμένα, απελευθερώθηκαν: 33 ανήλικοι, 49 ενήλικες γυναίκες, όπως και 28 ενήλικοι άνδρες, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί εργάτες γης, εκτός της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Κι ενώ οι ισραηλινές επιδρομές ξεκίνησαν εκ νέου στον παλαιστινιακό θύλακα, 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, που δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα. Μεταξύ τους βρίσκονται 126 Ισραηλινοί ή με διπλή υπηκοότητα, 8 Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος, ένας Τανζανός και ένας Γαλλομεξικανός (ο Οριόν Χερνάντες- Ραντού, 32 ετών, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του).

Οι πληροφορίες που ακολουθούν αναλύουν τους 110 ομήρους που θεωρείται ότι είναι ζωντανοί στη Γάζα, τους οποίους το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να ταυτοποιήσει την 1η Δεκεμβρίου, χάρη κυρίως στο δίκτυο των δημοσιογράφων του που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων και τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Τουλάχιστον 15 στρατιώτες, μεταξύ αυτών 5 γυναίκες

Εντούτοις, δεν είναι βέβαιο ποιοι παραμένουν ακόμη εν ζωή. Η Χαμάς ανακοίνωσε θανάτους ομήρων, χωρίς να μπορούν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους από ανεξάρτητη πηγή. Αυτό συμβαίνει με τον μικρότερο όμηρο, το βρέφος Κφιρ (10 μηνών), τη μητέρα του Σίρι Μπίμπας (32 ετών) και τον αδελφό του Αριέλ (4 ετών), των οποίων ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο. Έως αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 2 ομήρων.

Την ίδια ώρα, καθώς οι αποδείξεις ότι είναι ζωντανοί είναι σπάνιες, συμβαίνει συχνά θύματα, τα οποία αρχικά θεωρούνταν όμηροι, να έχουν τελικά ταυτοποιηθεί ως νεκροί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εκτός του Κφιρ και του Άριελ, δεν υπάρχουν πλέον ανήλικοι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Η τελευταία εξ αυτών, η Άισα αλ Ζαγιάντνα (17 ετών) απελευθερώθηκε την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας. Η συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς προέβλεπε την κατά προτεραιότητα απελευθέρωσή τους. Αντιθέτως, οι γυναίκες, δεύτερη ομάδα που θα αφήνονταν κατά προτεραιότητα ελεύθερες, δεν έχουν όλες απελευθερωθεί.

Τουλάχιστον 17 ενήλικες γυναίκες κρατούνται ακόμη. Η Όφρα Κεϊντάρ και η Τζούντιθ Γουέινσταϊν Χαγκάι, 70 ετών και οι δύο, είναι οι δύο πιο ηλικιωμένες γυναίκες που θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι.

Πέντε γυναίκες, ηλικίας 18 ή 19 ετών, είναι στρατιωτίνες και δεν τους αφορά η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Σε αυτές προστίθενται τουλάχιστον 10 άνδρες στρατιώτες ηλικίας 18 έως 22 ετών. Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους και δεν ήταν στρατιωτικοί καριέρας.

Πολλοί όμηροι από το ρέιβ πάρτι

Λαμβάνοντας υπόψη τους στρατιώτες, τουλάχιστον 91 ενήλικοι άνδρες φαίνεται να παραμένουν αιχμάλωτοι.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πατέρες οικογενειών, τα παιδιά και οι σύζυγοι των οποίων απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, όπως οι Νταβίντ Κούνιο, Ντρορ Ορ, Ταλ Σόχαμ, Ιλάν Γουέις, Γαΐρ Γιακόβ, Γιουσέφ αλ Ζαγιάντνα ή Οχάντ Γιαχαλόμι και Οφέρ Καλντερόν, οι πατέρες των Γαλλοϊσραηλινών ανηλίκων Εϊτάν, Ερέζ και Σαχάρ.

Τουλάχιστον επτά 70χρονοι και τέσσερις 80χρονοι θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι, μεταξύ αυτών σύζυγοι γυναικών που απελευθερώθηκαν: ο Αμπραάμ (78 ετών), σύζυγος της Ρουθ Μούντερ, ο Γιόραμ (80 ετών), σύζυγος της Ταμάρ Μέτγκερ ή ο Οντέντ (83 ετών) και ο Αμιράμ (85 ετών), οι σύζυγοι της Γιοσεβέντ Λίφσιτς και της Νούριτ Κούπερ, που απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση