HomeHL-9Κύκλωμα τοκογλυφίας: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των θυμάτων

Κύκλωμα τοκογλυφίας: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των θυμάτων

Συνεχίζεται και σήμερα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα όσα βίωσαν τα θύματα του κυκλώματος τοκογλυφίας που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ τον Ιούνιο του 2022 περιέγραψαν στην δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Χθες, η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις των μαρτύρων ενώ στο εδώλιο κάθονταν οι 11 συλληφθέντες, μεταξύ αυτών ο 47χρονος «εγκέφαλος».

Πιο συγκεκριμένα κατηγορούμενοι είναι: τέσσερις Έλληνες 47, 45, 37 και 24 χρόνων αλλά και τέσσερις Αλβανοί, ένας 30χρονος, ένας 33χρονος και δύο 32χρονοι.

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν χθες οι μάρτυρες η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να δάνειζε χρήματα και να ζητούσαν με τόκο τα τετραπλάσια.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση ενός θύματος, ο οποίος όπως είπε είναι εθισμένος στον τζόγο, δανείστηκε από τον 47χρονο, ένα ποσό γύρω στα 100.000 ευρώ και επέστρεψε περίπου 600.000 ευρώ, ενώ αναγκάστηκε προκειμένου να το ξοφλήσει να πουλήσει επιχείρησε που διέθετε η οικογένειά του

Επίσης μια γυναίκα κατέθεσε ότι κατέβαλε στον 47χρονο περίπου 150.000 ευρώ  για ένα δάνειο της τάξης των 60.000 ευρώ περίπου.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια περίπου όταν ο 47χρονος μαζί με κάποιους από τους συλληφθέντες Αλβανούς δημιούργησε μία ομάδα που ασχολιόταν με εκβιασμούς και τοκογλυφίες.

Η ομάδα αυτή έρχονταν σε επαφή με επιχειρηματίες αλλά και απλούς πολίτες που είχαν οικονομικά προβλήματα και τους δάνειζε διάφορα ποσά με πολύ μεγάλο τόκο με χρήση γραμματίων.

Η αποπληρωμή γινόταν συνήθως με μετρητά ή «σπάσιμο» επιταγών ωστόσο στην περίπτωση που οι δανειζόμενοι δεν μπορούσαν να ξεχρεώσουν τότε με εκβιαστικό τρόπο αλλά και σοβαρές απειλές να τους αποπληρώσουν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η αποπληρωμή γινόταν με ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας.

Οι… υπόλοιπες ομάδες

Λίγο καιρό μετά τον σχηματισμό της πρώτης ομάδας, μέλη της σχημάτισαν νέες ομάδες με διαφορετικά άτομα (ανάμεσά τους οι υπόλοιποι συλληφθέντες).

Σκοπός των νέων ομάδων που σχηματίστηκαν ήταν σχεδόν ίδιος, δηλαδή τοκογλυφία και εκβιασμοί.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, οι ομάδες αυτές συνεργάζονταν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ατόμων που δανείστηκαν από την ομάδα του 47χρονου αλλά δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το ποσό. Τότε, ο 47χρονος του είπε να δανειστεί από την δεύτερη ομάδα για να τον ξεχρεώσουν. Έτσι και έγινε, με τον άτυχο πολίτη όμως να εξοφλεί τον έναν χρωστά στον δεύτερο τα διπλάσια χρήματα.

Με αυτόν τον τρόπο το χρήμα ανακυκλώνονταν στις εγκληματικές αυτές υποομάδες με τα θύματα όμως να βρίσκονται συνεχώς σε έναν φαύλο κύκλο.

Οι εταιρίες «φαντάσματα» και οι εικονικές προσλήψεις

Με πολύ προσεγμένες κινήσεις όμως τα μέλη των εγκληματικών ομάδων είχαν προνοήσει και για το πώς θα «ξεπλένουν» τα χρήματα που αποκτούν παρανόμως τα οποία ήταν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, είχαν προχωρήσει σε σύσταση εταιριών όπως rent a car, εισαγωγή εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες ενώ είχαν κάνει και εικονικές προσλήψεις υπαλλήλων.

Παράλληλα, είχαν προχωρήσει και σε ανέγερση πολυτελών κατοικιών και εξαργύρωση κουπονιών ΟΠΑΠ.

30 τα θύματα τοκογλυφίας και εκβιασμών

Επιχειρηματίες, έμποροι και απλοί πολίτες από το Ηράκλειο είναι ανάμεσα στα θύματα της εγκληματικής ομάδος.

Η αστυνομική έρευνα έχει δείξει πως τουλάχιστον 30 είναι οι υποθέσεις που «καίνε» τα μέλη της ομάδος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση