HomeHL-HealthΟι νέοι της Generation Z έχουν άγχος, στρες, κρίσεις πανικού και κάνουν ψυχοθεραπεία

Οι νέοι της Generation Z έχουν άγχος, στρες, κρίσεις πανικού και κάνουν ψυχοθεραπεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανησυχητικά, μα όχι απρόσμενα, είναι τα ευρήματα ερευνών που δείχνουν ότι οι νέοι δυσκολεύονται με την ψυχική τους υγεία, νιώθοντας, πιο έντονα από κάθε άλλη γενιά, το άγχος και τη μοναξιά.

Τον Σεπτέμβριο η έκθεση των Gallup και του Walton Family Foundation που συνεργάστηκαν για να μελετήσουν τις εμπειρίες των νέων της γενιάς Z στην Αμερική σε σχέση με την εκπαίδευση και την προσωπική τους ανάπτυξη, έδειξε κάποια σίγουρα ανησυχητικά αποτελέσματα. Η μελέτη με όνομα “Οι φωνές της Gen Z”, επικεντρώνεται στο πώς οι νέοι σκέφτονται για τον εαυτό τους, τις σπουδές τους και τις μελλοντικές τους δυνατότητες και αποκαλύπτει τις αντιλήψεις Zoomers σχετικά με την ψυχική τους υγεία, την οικονομική τους ασφάλεια, την αισιοδοξία και άλλα. Δυστυχώς, μόλις το 47 % των Αμερικανών της γενιάς Z ευημερούν στη ζωή τους – ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλες τις γενιές στις ΗΠΑ σήμερα και ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους millennials στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Zoomers θεωρούνται όσοι έχουν γεννηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, η έρευνα της Deloitte, μίας από τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες παγκοσμίως, συγκέντρωνε πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης από περισσότερους από 22.000 ερωτηθέντες σε 44 χώρες μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022 – 14.483 ήταν Gen Z και 8.373 ήταν Millennials. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 46% των Gen Zers αισθάνονται άγχος και στρες στην εργασία τους όλο ή τον περισσότερο χρόνο, ενώ το 39% των millennials αισθάνονται αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα. Το ίδιο έρχεται να επιβεβαιώσει και έκθεση της εταιρείας διαχείρισης δεδομένων, Harmony Healthcare IT, η οποία δείχνει ότι 61% των Zoomers έχουν διαγνωστεί με κάποια αγχώδη διαταραχή, ενώ από αυτούς το 43 τοις εκατό δήλωσε ότι βιώνει κρίση πανικού τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αν όχι συχνότερα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρακτικά σε όλους τους τομείς της ζωής της, η νέα γενιά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα με την ψυχική της υγεία, τα οποία δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα. Πληθωρισμός στα ύψη, κλιματικό άγχος και καταστροφή του περιβάλλοντος, ασταθή εργασιακά περιβάλλοντα και κοινωνικές ανισότητες που επιμένουν. Το μέλλον σίγουρα δεν μοιάζει ευοίωνο, ιδιαίτερα μετά από τα τρία χρόνια της πανδημίας που στιγμάτισε την ζωή όλων μας.

Φάρμακα και βόλτες στην εξοχή

Η γενιά της τεχνολογίας και της αποδοχής της διαφορετικότητας φαίνεται να πάσχει δυστυχώς από όλα αυτά τα αγχώδη, αρνητικά συναισθήματα και όχι αδίκως, αφού ζουν ήδη σε έναν κόσμο αρκετά σκληρό, όπου οι καπιταλιστικές πρακτικές, οι ταξικές ανισότητες και οι πόλεμοι είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Πώς μπορείς λοιπόν να διαχειριστείς όλο αυτό το οικονομικό και κοινωνικό άγχος;

Το 1/3 των νέων, σύμφωνα με την έρευνα της Harmony Healthcare IT, χρησιμοποιούν φάρμακα για να διαχειριστούν τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών τους. Κατά μέσο όρο, οι Gen Zers που παίρνουν φάρμακα για το άγχος άρχισαν να τα λαμβάνουν στα 19 τους, σύμφωνα με την μελέτη, ενώ από εκείνους το 83% δήλωσε ότι τα παίρνει καθημερινά. Ωστόσο, πολλοί Gen Zers χρησιμοποιούν και άλλους μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους τους, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή. Σχεδόν οι μισοί, 48 τοις εκατό, από τους Gen Zers που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι κάνουν περιπάτους ή πεζοπορία για να διαχειριστούν το άγχος τους, ενώ άλλοι ζωγραφίζουν, γράφουν ή παίζουν κάποιο όργανο. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι 2 στους 5 πηγαίνουν σε ψυχοθεραπεία και το 53 τοις εκατό έχει λάβει επαγγελματική βοήθεια για την ψυχική υγεία κάποια στιγμή.

Σε έναν πιο αρνητικό αντίποδα βέβαια, πάνω από το 40% των νέων με άγχος δήλωσαν ότι καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα για να διαχειριστούν το άγχος τους, ενώ το 30% ανέφερε αδηφαγία. Η χρήση κάνναβης και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι επίσης ανάμεσα στους τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων.

Είναι όντως οι νέοι πιο αγχωμένοι από τις προηγούμενες γενιές;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να είναι απόλυτα ξεκάθαρη, με πολλούς ειδικούς και ερευνητές να προσπαθούν να συγκρίνουν δεδομένα για να καταλάβουν αν οι νέοι είναι πιο δυστυχισμένοι και πιο ψυχολογικά εύθραυστοι από τους προγόνους τους. Το κέντρο έρευνας Pew Research Center εξέφρασε τις αμφιβολίες του σε σχέση με το παραπάνω ερώτημα και τους τρόπους απάντησής του, λέγοντας ότι ορισμένες τάσεις που φαίνονται σαν να είναι μεταστροφές γενεών, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι διαφορές που βασίζονται στο στάδιο ζωής και την ηλικία και μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Απλούστερα, μπορεί τα δυσχερή συναισθήματα να είναι αποτελέσματα μιας συγκεκριμένης ηλικιακής φάσης της ζωής μας;

Σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές σήμερα, η μελέτη Gallup-WFF ανέφερε ότι τα μέλη της γενιάς Z είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν ότι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ανησυχία και μοναξιά. Πιο συγκεκριμένα όταν ζητήθηκε από τους νέους να περιγράψουν την τρέχουσα ψυχική τους υγεία ή ευημερία, μόνο το 15% των μελών της Gen Z ηλικίας 18-26 ετών δήλωσαν ότι είναι άριστη. Μια απότομη πτώση του ποσοστού, σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία, όταν το 52% των millennials της ίδιας ηλικιακής κλίμακας, σύμφωνα με τη μελέτη, δήλωναν ότι η ψυχική τους υγεία ήταν εξαιρετική. Και το 2004, το 55% των ατόμων ηλικίας 18-26 ετών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των millennials όσο και των ερωτηθέντων της Gen X) ανέφεραν άριστη ψυχική υγεία.

Γιατί όμως υπήρξε τόσο σημαντική μείωση; Η πιο συνηθισμένη αιτία άγχους, σύμφωνα με την έκθεση της Harmony, μεταξύ των νέων, είναι το μέλλον. Σχεδόν οι μισοί από τη Gen Z δήλωσαν ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία τους. Μια άλλη σημαντική ανησυχία είναι τα χρήματα, με το 45% να αγωνιά για τα οικονομικά. Άλλες βασικές ανησυχίες περιλαμβάνουν την εργασία, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις σχέσεις. Τα άγχη αυτά μοιάζουν να γιγαντώνονται όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με περισσότερους από 2 στους 5 (43%) Zoomers να παραδέχονται ότι καταφεύγουν σε επιπλέον επιβαρυντικές για την υγεία τους συνήθειες, λόγω στρες.

protothema.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση