HomeΚΡΗΤΗΥπογραφή σύμβασης για την άρση επικινδυνότητας στη Χανιώπορτα

Υπογραφή σύμβασης για την άρση επικινδυνότητας στη Χανιώπορτα

Και την αποκατάσταση του νεωτερικού ανοίγματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την σύμβαση για την εκτέλεση του έργου άρσης και αποκατάστασης της επικινδυνότητας του νεωτερικού ανοίγματος στη Χανιώπορτα, υπέγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου στο γραφείο του στο κτίριο της οδού Ανδρόγεω, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία του αναδόχου του έργου και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Στο νεωτερικό άνοιγμα της Χανιώπορτας εντοπίζονται βλάβες που οφείλονται:

-στη μεγάλη ηλικία της κατασκευής και ως εκ τούτου στην φυσιολογική φθορά των δομικών υλικών

-στον άνεμο, στη δράση του οποίου η κατασκευή είναι ευάλωτη λόγω του μεγάλου ύψους και της γειτνίασης με τη θάλασσα

-στα όμβρια ύδατα η δράση των οποίων εκτός από τη διάβρωση επιφέρει και μείωση των μηχανικών των μαργαϊκών κυρίως ασβεστόλιθων

-στην ανάπτυξη χαμηλής βλάστηση αλλά και θάμνων ανάμεσα σε αρμούς

σε μεταλλικά στηρίγματα

-στις «ευαίσθητες» φυσικοχειμικές ιδιότητες των μαργαϊκών και απολιθωματοφόρων ασβεστόλιθων

ypografi-symvasis_chanioporta-f1

Η αποκατάσταση των βλαβών και η άρση των αιτιών της δημιουργίας τους, είναι αναγκαία ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος για την ευστάθεια μεμονωμένων δομικών υλικών και για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών και οχημάτων. Το έργο προβλέπει εργασίες που αφορούν στην αποκατάσταση των βλαβών που εντοπίζονται εσωτερικά του τόξου του γεφυρώματος (εσωράχιο) όπου παρατηρείται πολύ έντονη υγρασία, διαρροή νερού, εγκάρσιες ρωγμές και αποσάθρωση του συνδετικού κονιάματος.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας – ID 16631», του έργου «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», στον Άξονα 4.6. «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας» και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ 055 του Υπουργείου Εσωτερικών σε ποσοστό 100%.

Διαφήμιση
Διαφήμιση