HomeΚΡΗΤΗΥπογράφηκε η σύμβαση για τη στερέωση βραχωδών πρανών του Δικταίου Άντρου

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη στερέωση βραχωδών πρανών του Δικταίου Άντρου

Η αρχή για το μεγάλο έργο στο σπήλαιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπογράφηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, σε πανηγυρικό κλίμα, η σύμβαση για το υποέργο 3 που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για το μεγάλο έργο Βελτίωσης της Προσβασιμότητας και Αναβάθμισης των Υποδομών στο Δικταίο Άντρο.

Την σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Αθανασάκης και εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας «LYDAKIS ESTΑTE IKE» ο κ. Μενέλαος Λυδάκης.

Το Υποέργο 3 αφορά στις «Εργασίες στερέωσης βραχωδών πρανών Δικταίου Άντρου» με προϋπολογισμό  1.370.200,00 ευρώ. Συγκεκριμένα θα εκτελεστούν εργασίες εντός του Σπηλαίου αλλά και στο εξωτερικό πρανές του.

9b4418e3-8acb-47c7-88fb-a92f68a520ac

Η  συνολική  προθεσμία  εκτέλεσης  του έργου ορίζεται  σε  έντεκα μήνες, κατά συνέπεια θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: « Με την υπογραφή της σύμβασης, ένα έργο υψηλής κοινωνικής σημασίας, για το Λασίθι, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Η δημιουργία τελεφερίκ στην ανατολική πλευρά του Δικταίου Άντρου και η αποκατάσταση του μνημείου, αποτελεί έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 15.3 εκατομμυρίων ευρώ , που υλοποιείται, μέσω προγραμματικής σύμβασης, και στην οποία περιλαμβάνονται εργασίες αναβάθμισης του πολιτιστικού χώρου, η ανάπλαση της Πλατείας Ευρώπης και η αποκατάσταση των μονοπατιών περιήγησης του Σπηλαίου. Η ολοκλήρωση του τελεφερίκ  εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού για ομαλή προσβασιμότητα όλων των πολιτών στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Παράλληλα, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υποδομών και στην ποιότητα υπηρεσιών του αρχαιολογικού χώρου, αναδεικνύοντας ένα σπουδαίο σημείο πολιτισμού και δημιουργώντας έναν πόρο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή».

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Αθανασάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του που μετά από παλινωδίες και πραγματικό κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης του έργου, επιτέλους, αυτό βρήκε το δρόμο του.

Ευχαρίστησε όλους όσοι «έτρεξαν» για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα και υποσχέθηκε πως ο Δήμος θα φροντίσει να μην χαθεί ούτε ώρα ώστε, μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους, να γίνει πραγματικότητα η βελτίωση της προσβασιμότητας και η αναβάθμιση των υποδομών στο Δικταίο Άντρο.

Όπως είπε: «Ο τόπος έχει ανάγκη από παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τον πολιτιστικό και τουριστικό  πλούτο του, προς όφελος όχι μόνο του Δήμου Οροπεδίου αλλά του συνόλου της Λασιθιώτικης Κοινωνίας».

Να σημειώσουμε πως το Δικταίο Άντρο, στις πλαγιές της Δίκτης, πάνω από το Οροπέδιο Λασιθίου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και γι αυτό δέχεται σε ετήσια βάση πολυάριθμους επισκέπτες.

Δυστυχώς, με το πέρασμα των χρόνων, την έκθεση στις καιρικές συνθήκες και την πολυετή τουριστική εκμετάλλευση το σπήλαιο έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές που πλέον χρήζουν αποκατάστασης.

Γι αυτό το λόγο και κρίθηκαν αναγκαία έργα και παρεμβάσεις,  οι οποίες εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  από το Υπουργείο Πολιτισμού, με προϋπολογισμό 15.968.714,72 ευρώ και γενικό τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ».

Μάλιστα στις 8 Μαρτίου, προς την κατεύθυνση υλοποίησης του μεγάλου έργου, υπογράφηκαν δυο επιπλέον προγραμματικές συμβάσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων:

-Στη μελέτη και κατασκευή αναβατορίου

-Στη διαμόρφωση της πλατείας Ευρώπης, με δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης

-Στην αποκατάσταση των μονοπατιών πρόσβασης προς το Δικταίον Άντρον

-Στην εκτέλεση εργασιών βραχοστερέωσης και το φωτισμό εντός του σπηλαίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση