HomeΚΟΣΜΟΣΒραζιλία: Στρατό κατά της Μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος έβγαλε στους δρόμους ο Λούλα

Βραζιλία: Στρατό κατά της Μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος έβγαλε στους δρόμους ο Λούλα

Η δράση τους απασχολεί όλο και πιο έντονα τις αρχές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν λάβει θέσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια του Ρίο και του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, και κατά μήκος των δυτικών συνόρων της χώρας, στο πλαίσιο των προσπαθειών από την κυβέρνηση να προκαλέσουν «ασφυξία» στο οργανωμένο έγκλημα.

Η επέμβαση του στρατού διατάχτηκε την περασμένη Παρασκευή από τον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα.

Αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Μάιο και αποσκοπεί στην αποκοπή οδών που αφορούν το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, από τα οποία εξαρτώνται ομάδες της μαφίας.

Τους τελευταίους μήνες, όπως σημειώνει ο Guardian, απασχολούν έντονα την επικαιρότητα με τις θανατηφόρες επιθέσεις στις οποίες εμπλέκονται.

Μόλις στα τέλη Οκτωβρίου, παραστρατιωτικές συμμορίες, γνωστές ως milícias, προκάλεσαν μεγάλη ένταση στο δυτικό Ρίο, βάζοντας φωτιά σε δεκάδες λεωφορεία και ένα τρένο προκειμένου να εμποδίσουν τη σύλληψη ενός από τα πλέον καταζητούμενα αφεντικά της μαφίας της πόλης. Στις αρχές Οκτωβρίου, τρεις γιατροί δολοφονήθηκαν έξω από ένα παραλιακό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, αφού οι δολοφόνοι φαίνεται ότι μπέρδεψαν έναν από την ομάδα με ένα εγκληματία που ήθελαν να σκοτώσουν.

Επιπλέον υπήρξε δημόσια κατακραυγή για τις εικόνες από drone που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία και οι οποίες έδειχναν εμπόρους ναρκωτικών να εκπαιδεύονται με όπλα σε φαβέλα κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Μόνο αυτή την εβδομάδα θα σταλούν 600 άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Ρίο και σε αυτό του Σάο Πάολο, όπως και πάνω από 1.000 του Πολεμικού στα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του Ρίο, του Ιταγκουαΐ και του Σάντος. Είναι τρία λιμάνια από τα οποία στέλνονται κάθε μήνα τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, 2.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Βραζιλίας με την Παραγουάη και τη Βολιβία.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση